Poslední mise Endeavour se zúčastní i astronaut Krteček

ČTK ČTK
22. 3. 2011 18:20
Slavnou postavičku si s sebou do vesmíru vezme Američan Andrew Feustel
Foto: ČTK

Praha - Česko bude mít dalšího "astronauta". Tentokrát se jím stane dnes již legendární postavička dětských televizních seriálů - Krteček.

Figurka od animátora a ilustrátora Zdeňka Milera se zúčastní poslední mise raketoplánu Endeavour k Mezinárodní vesmírné stanici (ISS).

Na start, který se má uskutečnit 20. dubna středoevropského letního času, už vyčkává v osobním balíčku astronauta Andrewa Feustela.

Čechům astronaut prostřednictvím videopozdravu připomněl, že ho s jejich zemí pojí úzké vztahy. Má totiž příbuzné ve Znojmě, Brně, Praze a Plzni.

Astronaut Andrew Feustel s krtečkem na palubě trenažeru v Houstonu
Astronaut Andrew Feustel s krtečkem na palubě trenažeru v Houstonu | Foto: Velvyslanectví USA v Praze

Jakmile se Krteček dostane na oběžnou dráhu, pak se podle Feustela připojí k vesmírným cestovatelům, českému astronautovi Vladimíru Remkovi a americkým astronautům českého původu Eugenu Cernanovi, Jimu Lovellovi a Johnu Blahovi. Doufá prý také, že bude inspirovat studenty ke studiu matematiky, fyziky a jiných "vesmírných" věd.

Astronaut Feustel už s sebou na minulou misi k Hubbleovu vesmírnému teleskopu vezl sbírku básní Jana Nerudy Písně kosmické. Po návratu s nimi přijel do Prahy, věnoval je Astronomickému ústavu Akademie věd a podnikl přednáškové turné po českých městech.

Posádka raketoplánu Endeavour má na ISS zásobovací a montážní úkoly. Raketoplán má například na palubě alfamagnetický spektrometr, což je přístroj, který bude ve vesmírných dálkách pátrat po antihmotě. Poprvé Endeavour letěl do vesmíru v roce 1992 a celkem už na oběžné dráze nalétal 280 dní.

 

Právě se děje

Další zprávy