Máš chůzi gazel...Melodie v hlavě? Červ, zjistili vědci

Kultura Kultura
24. 10. 2010 17:18
Údajně rozluštěn kód, kvůli kterému slyšíme v hlavě písničku a nejde se jí zbavit
Koncert irských U2.
Koncert irských U2. | Foto: Martin Brabec

Londýn - "Máš chůzi gazel a vím že jsi mazel, má Mademoiselle Gissele. Však je s tebou svízel, kdo nesil, ten sklízel cit Mademoiselle Gissele..." Zřejmě už se vám rovněž stalo, že někdo ve vaší přítomnosti zabroukal jednoduchou melodii populární písničky (v tomto případě v podání Václava Neckáře - pozn.red), a vy jste pak popěvek nemohli dostat z hlavy.

Vědci z Londýna vám nepřijdou na pomoc, nicméně alespoň se jim podařilo rozluštit, co se to ve vaší hlavě děje.

Odhalili rytmický kód, který údajně rozhoduje o tom, zda se některé melodie stanou "zvukovými červy" ("earworms") a začnou se v hlavě člověka spontánně opakovat.

Jak vysvětluje CNN, vědci se snažili odhalit zákonitosti, na jejichž základě se lidem v hlavě donekonečna přehrávají melodie pro cvičení anebo znělky reklam, přestože nejsou zrovna u televize a nemají v uších sluchátka přehrávače.

Podle jejich studie má se zvukovým červem opakovanou zkušenost odhadem víc než 90 procent lidí. Jev se také označuje jako "lepkavá melodie" nebo "paměťový efekt", kdy mají lidé pocit, že zvuk vnímají, i když ve skutečnosti nezní.

Výzkumný tým z University of London zjistil, že "návykovost" melodie určují konkrétní kombinace tónů, intervalů a specifické rytmické struktury hudby. Podle jednoho z šéfů projektu 'Goldsmiths Music, Mind and Brain' Daniela Müllensiefena údajně odhalená formule dokáže předpovídat, zda se ze skladby stane hit, se 75 procentní úspěšností.

Hlavní motivací studie je přirozeně snaha vědců lépe pochopit, jak lidský mozek zpracovává hudbu. To by se jim rozluštěním repetitivního kódu do značné míry podařilo.

Badatelé jsou nicméně nyní přesvědčeni, že jejich odhalení, jak "zvukový červ" vzniká, otevírá i cestu ke zkomponování dokonalé populární písně.

Tak - jaká je dnes ta vaše?

 

Právě se děje

Další zprávy