Slova, která působí fyzickou bolest. Přečtete je?

Petr Jemelka Petr Jemelka
2. 4. 2010 22:25
Slova si spojujeme s nepříjemnými pocity silněji, než jsme mysleli

Jena - Němečtí vědci došli k závěru, že i samotné čtení může působit bolet. Nemyslí tím rozladění, které následuje, přečteme-li si špatnou zprávu (například účet), ale bolest fyzickou, tedy vjem velmi podobný bolesti při skutečném zranění. Studie byla publikována v odborném magazínu Pain.

Odborníci z fakulty klinické a biologické psychologie německé Univerzity Friedricha Schillera sledovali šestnáct dobrovolníků. Požádali je, aby při skenování magnetickou rezonancí četli slova jako trýznivý, palčivý, řezavý a podobně.

Pomocí magnetické rezonance pak sledovali mozkovou aktivitu při čtení a zjistili, že spojení slova s nepříjemným pocitem funguje do takové míry, že například při vrtání zubu můžeme cítit bolest jen proto, že nám zubař řekl ono obávané sdělení "budeme vrtat" (nemluvě o zvuku vrtačky).

Podle profesora Thomase Weisse, který výzkum vedl, mají prostě určitá slova schopnost aktivovat naše centrum bolesti. "Výsledky naznačují, že verbální podněty mají větší význam, než jsme dosud předpokládali," cituje jej server DailyMail. 

Kromě toho, že slova spojená s bolestí vyvolávají pocity skutečné bolesti, přišli vědci ještě na to, že neurčité výrazy negativního zabarvení jako hrozný, nechutný, strašlivý a podobně vyvolávají negativní emoce také, aniž by byly spojeny s konkrétním prožitkem či situací. Logicky ale neaktivují centrum bolesti. 

Zjištění mohou mít i praktické využití v každodenním životě. Řekne-li například lékař pacientovi, že mu píchne injekci, ale nebude to bolet, může ho tím paradoxně vystrašit.

 

Právě se děje

Další zprávy