Vykraď mě, prosím. Web ukazuje lupičům, kdo není doma

Zpravodajská směna
18. 2. 2010 21:01
Speciální webová stránka odkryla slabinu v chování uživatelů sociálních sítí
Foto: www.Pleaserobme.com

Amsterodam - Nizozemská webová stránka s názvem PleaseRobMe (Prosím vykradni mě) tvrdí, že dokáže odhalit přesnou polohu domů, ve kterých zrovna nikdo není. Na základě toho, co lidé o sobě napíší na internetu.

Nizozemští autoři stránky PleaseRobMe prozradili serveru BBC News, že jejich internetová aplikace vznikla proto, aby ukázala, jak nebezpečné je sdělovat na internetu přesné informace o místě, kde se lidé v danou chvíli nacházejí.

Autoři stránky se zaměřili na hráče online hry Foursquare, která je založena na informacích o umístění člověka v reálném světě a čase.

Přesné informace o tom, kde kdo v danou chvíli je, získali přímo od hráčů online hry, kteří se rozhodli poslat informace o svém umístění automaticky na internetovou sociální síť Twitter.

Víme, kdy nejste doma

"Začali jsme s kamarádem dívat na náš Twitter a nacházeli jsme další a další příspěvky z Foursquare," řekl jeden z autorů stránky Boy Van Amstel.

"Lidé se zaregistrovali ve svých domovech, u svých dívek nebo v domech svých kamarádů a zveřejňovali adresy. Nemyslím si, že by si uvědomovali, jak hodně toho sdělují."

Vývojáři internetové stránky Van Amstel, Frank Groeneveld a Barry Borsboom zjistili, že lidé na internetu nejenom sdělují data o tom, kde právě jsou oni a kde jejich přátelé, ale také nevědomky informují celý svět o tom, že nejsou doma.

Slídit dokáže každý

Webovou stránku PleaseRobMe vytvořila trojice autorů během chvilky, stačily jim na to údajně čtyři hodiny.

"Je to v základě vyhledávač na Twitteru, tedy nic nového. Každý, kdo umí pracovat s HTML editorem a javascriptem, takovou stránku dokáže vyrobit. Je až skoro směšné, jak lehké to je," uvedl Van Amstel.

Webová stránka bude podle něj stále v provozu, ale zdůraznil, že rozhodně nebyla vytvořena k tomu, aby podporovala zločin.

"Není to nástroj pro zloděje. Chtěli jsme jen poukázat na to, že tomu není tak dávno, co bylo diskutabilní i to, zda na internetu zveřejňovat celé své jméno. Teď jsme se ocitli tisíc mil za touto fází."

Informace nejdříve promyslet

Britská Charita Crimestoppers zabývající se podporou prevence různých trestných činů lidem doporučuje, aby si pečlivě promysleli, jaké informace budou s ostatními uživateli na internetu sdílet.

"Žádáme uživatele Twitteru, Facebooku a dalších sociálních sítí, aby se zastavili a popřemýšleli před tím, než zveřejní na internetu své osobní informace, které by mohly vést ke spáchání zločinů včetně vloupání či krádeže identity," prohlásil mluvčí charity.

"Detaily, které zveřejníte na internetu, jsou dostupné všem. Nebudete přeci dávat na domovní dveře vzkaz, že nejste doma, tak proč byste to měli sdělovat online?" dodává.

 

Právě se děje

Další zprávy