Automat Japoncům vyrobí ze starého papíru "toaleťák"

Hana Pecinová
3. 2. 2010 13:47
Stroj na recyklaci kancelářských papírů stojí 1,8 milionu korun

Tokio - Japonská společnost Oriental vyvinula automat, který dokáže přeměnit skartované papíry na pracovišti v toaletní papír.

Firmy by tak mohly ušetřit peníze, neboť už nebudou muset papírový odpad posílat do recyklačních center. Zrecyklují si ho samy, a to přímo na pracovišti, napsal britský list The Daily Telegraph.

Speciální přístroj, který firma předvedla před šesti týdny na veletrhu ekologických výrobků v Tokiu, dokáže ze čtyřiceti stránek papíru formátu A4 vyrobit za půl hodiny ruličku kvalitního toaletního papíru.

Nepotřebný papír skartuje, promíchá s vodou, přemění na kaši, slisuje a vyhladí, poté vysuší a konečně přemění na ruličku toaletního papíru.

Jak tvrdí firma, která stroje nazvané White Goat neboli "Bílá koza" vyrábí, rulička toaletního papíru takto vyrobená je až šestkrát levnější než rulička bílého toaletního papíru Andrex, která se obvykle prodává kolem 38 pencí, tedy v přepočtu asi 12 korun.

Kvalita toaletního papíru ze stroje White Goat je srovnatelná s toaletním papírem Tesco, který stojí v přepočtu kolem 4 korun za ruličku.

Problémem by mohly být pro uživatele ekologicky vyrobeného toaletního papíru sponky, kterými se dokumenty v kancelářích k sobě připevňují. Výrobci ovšem tvrdí, že veškeré takové předměty stroj sám z dokumentů odstraní.

Zázračný recyklační stroj na toaletní papír tak má snad jenom jeden háček, a to finanční. Firma Oriental ho chce prodávat v přepočtu za 1,8 milionu korun. Dovolit si ho tak budou zřejmě moci jen velké firmy.

 

Právě se děje

Další zprávy