Objeven hrob prvního letadla, které bylo na Antarktidě

Zpravodajská směna
3. 1. 2010 14:33
Po ztraceném letounu z roku 1911 pátrali výzkumníci tři roky
Zbytky letadla značky Vickers z polární expedice Douglase Mawsona z roku 1911
Zbytky letadla značky Vickers z polární expedice Douglase Mawsona z roku 1911 | Foto: Reuters

Adelaide (Austrálie) - Skupina australských výzkumníků našla zbytky prvního letadla, které kdy bylo na Antarktidě.

Jednomotorové letadlo britské firmy Vickers na kontinent přepravil australský polární výzkumník a geolog Douglas Mawson při své první expedici v letech 1911-1912.

Stroj ovšem v té době už neměl křídla. O ty přišel těsně před expedicí při havárii při ukázkovém letu v Adelaide a kvůli blízkému termínu odjezdu nebyl čas je opravit.

Mawson se přesto rozhodl použít trup letadla jako motorové sáně. Stroj však nevydržel vysoké teploty a expedice se jej rozhodla zbavit. Konstrukci proto nechala svému osudu v Antarktidě, zpět do Austrálie si Mawson odvezl pouze motor, který vrátil firmě Vickers.

Souhra šťastných náhod

Na výzkumníky, pátrající po historickém stroji, se po třech letech hledání usmálo štěstí ve čtvrtek - úplněk a výrazný odliv jim vytvořily výborné podmínky.

První část letadla našli na Nový rok zcela náhodou. "Nejlepší zprávou dneška je, že jsme našli letecký tahač, nebo alespoň jeho části!" napsal v sobotu na týmovém blogu vedoucí skupiny Tony Stewart. Zbytek stroje objevili hledači u břehu v místě zvaném Zátoka Společenství.

"Pátek byl pravděpodobně jediný den za několik posledních let, kdy bylo dostatečně vidět skály a hladina moře nízko, takže jsme to spatřili," vysvětlil Stewart.

Letadlo bylo prvním vyrobeným strojem britské společnosti Vickers. Od poloviny 70. let, kdy výzkumníci vyfotografovali kovový trup takřka pokrytý ledem, nebyl vrak spatřen.


 

Právě se děje

Další zprávy