Inspekce prověří kočárky, které dětem amputovaly prsty

Ekonomika Ekonomika
10. 11. 2009 11:00
Některé modely kočárku McLaren už ublížily dětem v USA.
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Aktuálně.cz

Chicago/Praha - Česká obchodní inspekce začne zjišťovat, který prodejce v Česku nabízí kočárky značky Maclaren, které ve Spojených státech stáhl jejich výrobce z oběhu, protože dětem v několika případech amputovaly prsty.

"Pokud by někdo takovýto kočárek měl nebo našel prodejce, který tyto kočárky distribuuje, ať informuje inspekci," vyzval rodiče i prodejce mluvčí inspekce Tomáš Vozáb.

V USA se za deset let prodalo kočárků této značky přibližně milion kusů. Teď budou staženy z oběhu. Firma Maclaren varovala před některými typy kočárků, jejichž panty mohou dětem odříznout konečky prstů. Informovala o tom agentura Reuters.

Kočárky Maclaren se prodávají i v České republice.

Firma ve Spojených státech eviduje 15 případů, kdy se děti poranily tím, že vložily ruce do ohybných pantů. Dvanáct z nich si takto amputovalo konečky prstů. Podle tiskové mluvčí společnosti k incidentu došlo vždy při skládání nebo rozkládaní kočárku, ne když v něm bylo dítě usazeno.

Varování se týká kočárků vyrobených v Číně od roku 1999, z nichž některé jsou dostupné i na českém trhu. Američtí spotřebitelé by proto měli kočárky přestat používat nebo si mohou zdarma vyzvednout kryty, které znemožní dětem strčit prsty do pantů.

 

Právě se děje

Další zprávy