Bono pěl masám. Na koncert U2 přišlo 10 milionů lidí

Michal Pavec
9. 11. 2009 15:00
Vyplývá to z odhadů, které Aktuálně.cz sdělila společnost Google
Foto: Reuters

Pasadena - Už před dvěma týdny, kdy kalifornský koncert irské legendy U2 přenášel živě portál YouTube, bylo jasné, že půjde o jednu z největších událostí v historii internetu.

A tou se také stal. Doslova.

Provozovatelé populárního videoserveru nyní zveřejnili první údaje o počtech fanoušků, kteří koncert z kalifornské Pasadeny sledovali online. A ukázalo se, že šlo o největší živý přenos v historii YouTube.

"Přenášení koncertu U2 bylo pro YouTube komunitu velkou událostí. Show sledovali uživatelé z celého světa, ze sedmi kontinentů, prostřednictvím deseti miliónů online přenosů," sdělila Aktuálně.cz Jana Zichová, PR manažerka společnosti Google pro Českou republiku.

To v praxi znamená, že vystoupení z fotbalového stadionu Rose Bowl vidělo minimálně deset milionů lidí. A je jasné, že u každého počítače neseděl jen jeden uživatel.

Počet "online" účastníků koncertu konaném v rámci 360° Tour překonal i očekávání Bonovy grupy. Ta před vystoupením doufala, že jej uvidí několikanásobně vyšší počet fanoušků, než dorazí přímo na stadion - tedy několikrát 96 tisíc.

Počet návštěvníků z Pasadeny se ale násobil hned stokrát. A šlo v podstatě o splněný sen.

"Kapela chtěla něco takového uskutečnit už poměrně dlouho. Vzhledem k tomu, že koncert tak jako tak natáčíme, a tohle je skvělá příležitost, jak přenést atmosféru koncertu mimo stadion. Fanoušci jsou zvyklí za U2 cestovat pěknou dálku, nyní U2 přijdou za nimi, globálně," popsal rozhodnutí pro internetový stream manažer kapely Paul McGuiness.

Bono hrál i Čechům

Původní zprávy hovořily o tom, že online video bude zpřístupněno jen v šestnácti zemích.

Uživatelům z České republiky - na rozdíl třeba od USA, Velké Británie, Mexika a Indie - tak hrozilo, že se nebudou moci připojit ani v reálném čase, ani pak sledovat dvě plánované reprízy jak na YouTube, tak na oficiálních stránkách U2.

Nakonec bylo vše jinak - U2 v pondělí dopoledne "zahráli" reprízu svého vystoupení prostřednictvím webu u2.com i pro Čechy.
Největší online koncert všech dob je možné ještě teď vidět na na speciální stránce na YouTube.

 

Právě se děje

Další zprávy