Kolibřík je rychlejší než stíhačka, tvrdí výzkum

Lucie Kalivodová
14. 6. 2009 17:50
Berkley - Sameček kolibříka je podle nové studie amerických vědců nejrychlejším letcem na světě. Alespoň v poměru k velikosti svého trupu.
Kdo by to do toho malého ptáčka řekl?
Kdo by to do toho malého ptáčka řekl? | Foto: Wikipedie

Spočítal to americký vědec Christopher Clark, který tvrdí, že kolibřík umí za vteřinu uletět čtyřsetnásobek své délky, čímž v tomto ohledu předčí i stíhačku.

"Měřeno v poměru k délce těla dosahuje kolibřík maximální rychlosti, která převyšuje vojenskou stíhačku nebo raketoplán vstupující do zemské atmosféry," řekl BBC Clark, který působí na kalifornské univerzitě v Berkeley.

Má to jeden háček: Aby kolibřík vyvinul takovouhle rychlost, musí být na blízku samička.

Motivace druhým pohlavím

Drobný ptáček, jehož tělo měří asi 10 centimetrů, je schopen krátkodobě vyvinout rychlost až 144 km/h. Vědci doposud uváděli jeho maximální rychlost pouze kolem 50 km/h.

Peří kolibříků při takto vysokých rychlostech vydává charakteristický hluk, který přispěl k anglickému označení hummingbird (bzučivý pták).

Clark k tomuto zjištění dospěl poté, co dlouhodobě sledoval a natáčel na vysokorychlostní kameru námluvy kolibříků v Severní Americe. Kamera, kterou vědec používal, byla schopna zachytit 500 snímků za vteřinu. K obdivuhodným výkonům samečky přiměl instalací vycpaných modelů kolibřích samiček.

"V závěrečné fázi střemhlavého pádu, než roztáhnou křídla, aby zabrzdili, procházejí okamžitým zrychlením, které nebylo dosud zaznamenáno u žádného jiného organismu při vzdušných manévrech," řekl Clark. Ptáčci se však obejdou bez výkonné turbíny.

Studie podle Clarka ukazuje, jak lákání zvířat na model partnera umožňuje zkoumat nejzazší limity schopností živočichů.


 

Právě se děje

Další zprávy