Letní turistika pomáhá šíření viru HIV, tvrdí vědci

Aktuálně.cz Aktuálně.cz
20. 5. 2009 19:02
Londýn - Letní turistika a migrace může za šíření viru HIV po Evropě. Vyplývá to z nové studie uveřejněné v britském časopise Retrovirology, o které informovaly televize BBC a server www.news-medical.net .

Vědci porovnávali vzorky ze sedmnácti evropských zemí a zjistili, že největšími "vývozci" viru HIV jsou Portugalsko, Srbsko, Řecko a Španělsko.

Až na Srbsko tedy země, kam si Evropané jezdí užívat moře a nevázané noční zábavy.

Naproti tomu Belgie, Dánsko, Rakousko, Německo a Lucembursko jsou takřka čistými "dovozci" HIV.

Ve státech jako je Velká Británie, Norsko, Izrael, Nizozemsko, Švýcarsko a Švédsko lze pozorovat pohyb oběma směry.

Sexuální turistika

"Populární turistické destinace jako Řecko, Portugalsko a Španělsko pravděpodobně rozšiřují virus skrze turisty, kteří jsou nakaženi během dovolené," komentuje zjištění vedoucí týmu vědců Dimitrios Paraskevis.

"Viry cestují společně s turisty - takže by se zdravotní programy států neměly zaměřovat pouze na jejich národní populaci, prevence se také musí týkat migrantů, cestovatelů a turistů - kteří jsou také silnými zdroji a cíli HIV."

Srbští šiřitelé a polští narkomani

Výjimku mezi nejsilnějšími exportéry tvoří podle Paraskevise Srbsko, zde virus HIV roznášejí srbští občané cestující po Evropě.

V druhé zkoumané zemi bývalého východního bloku, Polsku, je hlavním zdrojem síření viru používání infikovaných injekčních stříkaček mezi uživateli drog a jeho výrazná migrace zde nebyla pozorována.

Výzkumníci se zabývali nejběžnějším druhem viru HIV, který v Evropě existuje, takzvaný HIV-1 subtyp B, pro který vytvořili genetickou mapu jeho vývoje a přenosu.

Podobnou techniku vědci nedávno využili při mapování šíření viru ptačí chřipky H5N1.


 

Právě se děje

Další zprávy