Britská královna poslala první oficiální e-mail

Jiří Krejčík
5. 5. 2009 16:30
Londýn - Královna Alžběta i přes svůj věk stále drží krok s dobou. Minulý týden poslala svůj první oficiální e-mail.
Britská královna Alžběta II.
Britská královna Alžběta II. | Foto: Reuters

Elektronická pošta byla určena 23 mladým lidem z celého světa, kteří na královské webové stránky píší své blogy o životě v Commonwealthu. Britské společenství národů slaví letos 60 let.

V roce 1976 se při návštěvě vojenské základny stala královna prvním panovníkem, který kdy poslal e-mail.

V dalších letech se ale raději znovu vrátila k tradičním metodám komunikace, jako jsou dopisy a telegramy.

Nyní začíná znovu objevovat internet a moderní technologie. Je o ní známo, že si elektronicky dopisuje se svými vnuky a že poslouchá iPod, který dostala od amerického prezidenta Baracka Obamy.

Odesílatel: Elizabeth R

Královnin e-mail je součástí projektu k šedesátému výročí vzniku Commonwealthu. Mladí lidé z celého světa si vedou na královských stránkách své internetové deníčky o tom, co pro ně znamená život v britském společenství.

Odměnou za jejich snažení jim byla zpráva od jeho nejvyšší představitelky.

"Dnes oslavujeme hodnoty, které naše rodina národů během své historie udržela a které, jak doufám, budou inspirovat i další generace," píše se ve zprávě z Buckinghamského paláce.

E-mail s předmětem "Zpráva od Jejího Veličenstva královny" se vyznačuje i zvláštní metodou doručení. Po odeslání se jeho adresa okamžitě ztratí.

Královna Alžběta se ale zřejmě náruživou uživatelkou internetu nestane. Ve svých 83 letech si už na něj asi jen těžko zvykne. Podle deníku Daily Telegraph ostatně své zprávy ani nepíše, ale diktuje.

 

Právě se děje

Další zprávy