Útok botou na Bushe ocenil soud 3 lety vězení

Report
12. 3. 2009 11:55
Bagdád - Irácký novinář Muntazar Zaidí, který loni v prosinci hodil po americkém prezidentu Georgi Bushovi oběma svými botami, stráví tři roky ve vězení. Dnes o tom rozhodl bagdádský soud.
Pse, zakřičel na Bushe irácký novinář. A vzápětí proletěla vzduchem bota.
Pse, zakřičel na Bushe irácký novinář. A vzápětí proletěla vzduchem bota. | Foto: Reuters

Sám Zaidí už dříve u soudního přelíčení řekl, že nechtěl amerického prezidenta zranit a stejně tak nebylo jeho cílem zostudit iráckého premiéra Núrího Málikího, který stál při incidentu po boku svého amerického hosta.

"Chtěl jsem udělat něco pro důstojnost Iráčanů. Udělal jsem to, protože Irák byl tak ponížen americkou okupací a smrtí tolika nevinných lidí," bránil se novinář.

Jeho právníci stavěli obhajobu na argumentu, že obžalovaný jen vyjadřoval své názory na to, co se s jeho zemí dělo od chvíle, co do ní v roce 2003 vstoupily na Bushův rozkaz invazní jednotky.

Polibek na rozloučenou

K incidentu došlo 15. prosince loňského roku na tiskové konferenci v Bagdádu. Zaidí nejprve Bushe nazval "psem" a vzápětí po něm v krátkém sledu hodil obě své boty.

Své gesto pak nazval "polibkem na rozloučenou" od těch, kteří přišli v Iráku o život či o své blízké.

Irácká vláda incident odsoudila jako "ostudný", pro spoustu obyčejných Iráčanů a dalších lidí v arabském světě se ale do té doby málo známý novinář stal hrdinou.

Britský list Guardian uvádí, že po vyřčení rozsudku rozhořčení Zaidího příbuzní začali na soudce křičet, že se jedná o nespravedlivý trest.

 

Právě se děje

Další zprávy