David Rath je od středy v litoměřické věznici

Domácí ČTK Domácí, ČTK
16. 5. 2012 23:51
Dění kolem zadržení a uvěznění Davida Ratha jsme sledovali v online reportáži
David Rath.
David Rath. | Foto: Ludvík Hradilek

Ústí nad Labem - Korupční případ, při kterém byl zadržen středočeský hejtman a poslanec ČSSD David Rath, dostává další zajímavé obrysy.

Redakce Aktuálně.cz měla možnost seznámit se s policejními dokumenty k této korupční kauze. Rath se podle nich měl podílet na nadhodnocení stamilionové zakázky na rekonstrukci zámku v Buštěhradě a za to si spolu s dalšími lidmi plánovali rozdělit 24 milionů korun.

Za klíčové postavy, které celý plán vymyslely, označuje policie podle informací Aktuálně.cz bývalého poslance Petra Kotta a ředitelku kladenské nemocnice Kateřinu Pancovou.

Policisté během domovních prohlídek našli celkem 30 milionů korun, část peněz byla ukrytá v podlaze. Serveru iDnes to potvrdil zdroj blízký vyšetřování.

O umístění Davida Ratha do vazby rozhodl v Praze kolem poledne soudce ústeckého okresního soudu. Večer byl Rath převezen do litoměřické vazební věznice.

Krajské státní zastupitelství v Ústí nad Labem doručilo během středy  ústeckému soudu návrhy na vzetí do vazby i u dalších sedmi osob spjatých s korupční kauzou.

O vyšetřování případu kolem zadržení Davida Ratha a dalších sedmi lidí byla již informována i Evropská komise. Podle informací České televize si od České republiky vyžádala další informace.

Dění kolem zadržení Davida Ratha sledujeme v online reportáži:

Ve středečních Událostech, komentářích na ČT24 odpovídal předseda poslaneckého klubu ČSSD Jeroným Tejc na to, jak se strana postaví k případným dalším obviněním v jejích řadách:  "Každý, kdo má cokoli společného s tímto případem a je vůbec podezřelý, tak musí odejít ze sociální demokracie. Uvidíme, jaká budou oficiální prohlášení policie a státních zástupců. Ve chvíli, kdy uvidíme tato jména (členů ČSSD - pozn. red.) na seznamu obviněných, tak budeme reagovat, a nejpozději v pátek dojde k pozastavení členství těmto lidem."

Obviněný - teď už bývalý  hejtman Středočeského kraje - David Rath  by nedokázal páchat trestnou činnost bez pomoci spolupracovníků z krajského úřadu. Rathův předchůdce ve funkci hejtmana, nynější ministr zemědělství Petr Bendl z ODS, řekl ve 20 minutách Radiožurnálu, že například o financování opravy buštěhradského zámku museli být podrobně informováni Rathovi náměstci. 

"To jsou ti, co mají na starosti celý ten proces. To znamená od kultury počínaje - náměstkem přes kulturu, protože jde údajně o Buštěhrad. My jsme v této kauze - a je to doložitelné - velmi protestovali proti tomu, aby do Buštěhradu putovaly neprůhledné finance," tvrdí Bendl.

Ministr financí Miroslav Kalousek ve vysílání Rádia Impuls v souvislosti s kauzou "Rath" připustil, že zákon o praní špinavých peněz a Finančně analytický útvar Ministerstva financí ČR mají problém s mapováním úplatků v hotovosti.

"Protože samozřejmě žádný systém není úplně nepropustný nebo neobejitelný," řekl Kalousek s tím, že daný zákon prý dokonale funguje při převodech finančních prostředků z účtu na účet, kdy povinné osoby hlásí jakékoliv podezřelé transakce.

"Pokud někdo, a já teď nevím, z kolika zdrojů a za jak dlouho, si ukládá hotovost pod koberec doma v podlaze, tak (…) x subjektů si může vybrat v hotovosti peníze ze svých účtů, popřípadě jsou typy podnikání, kde se pracuje s hotovostí, a já nevím, jakým způsobem, to je věcí policie, aby zjistila, jak nashromáždila nějaká osoba pod kobercem 30 milionů a k tomu si nesla do vinotéky tu jednu sedmičku navíc, to nevím," prohlásil doslova ve středečních Impulsech Václava Moravce.

Nemůže to podle něj zjistit žádná finanční instituce ani Finančně analytický útvar.

Kalousek se rovněž zamýšlel nad tím, jak s oněmi 37 miliony chtěla daná osoba nakládat. "Protože kdyby to přinesla v hotovosti na přepážku, byť po částech, tak už se to samozřejmě dostane do toho kontrolního systému a začne se to prošetřovat," dodal.

Litoměřická věznice, v níž Rath nyní zůstane, je jedním ze tří vazebních zařízení ve sféře působnosti severočeského krajského zastupitelství. V Litoměřicích navíc začínala justiční kariéru státní zástupkyně Lenka Bradáčová, která Rathův případ dozoruje. Kapacita věznice je 358 míst, vloni v ní bylo ale v průměru ještě o 17 procent vězněných víc. Budova věznice přiléhá na klasicistní budovu litoměřického okresního soudu.

Ze zprávy ČTK o Rathově příjezdu do litoměřické věznice: "Jeho noví sousedé z litoměřické vazební věznice o jeho příjezdu věděli od brzkého odpoledne a zjevně se na něj těšili. Ve věznici ho uvítal štěkot policejních psů a nesrozumitelné výkřiky, kterými ho zřejmě z oken častovali. (...) Když se novináři dnes odpoledne začali trousit okolo litoměřické věznice, bylo to pro místní osazenstvo vítané povyražení. Kdo se mezi ně chystá, to se po chodbách zřejmě už povídalo. 'Čekáte na Ratha?' ptali se novinářů ze zamřížovaného okna v zadním traktu dva vězňové. Na otázku, zda se na prominentního spoluvězně těší, se jen rozesmáli a pokývali hlavami."

Večer policisté Ratha převezli z Prahy do litoměřické vazební věznice. Dorazil asi ve 20:10 v policejní octavii. Jeho advokát Adam Černý podal proti obvinění i vazbě stížnost.

Soudce a tiskový mluvčí Okresního soudu v Ústí nad Labem Jan Tichý ve středu večer potvrdil, že Krajské státní zastupitelství v Ústí nad Labem doručilo soudu návrhy na vzetí do vazby celkem sedmi osob obviněných v souvislosti s  kauzou "Rath".

"U šesti obviněných státní zástupkyně shledává důvodnou obavu, že by mohli ovlivňovat svědky či spoluobviněné a pokračovat v páchání trestné činnosti, která jim je kladena za vinu. U jednoho obviněného shledává pouze důvodnou obavu, že by mohl ovlivňovat svědky či spoluobviněné," sdělil Tichý.

O všech těchto návrzích rozhodnou  ústečtí soudci během vazebního zasedání, které proběhne během čtvrtka. "Rozhodovat se bude s nejvyšší pravděpodobností v Praze, stejně jako v případě návrhu na vzetí do vazby, který se týkal poslance Parlamentu ČR, neboť takové řešení je organizačně jednodušší (a pro stát levnější)," dodává Tichý.

Podle informací Mladé fronty Dnes proběhlo pondělní zadržení poslance Davida Ratha v Rudné u Prahy ve chvíli, kdy odcházel z domu exposlance Petra Kotta a ředitelky kladenské nemocnice Kateřiny Pancové. Podle informací listu měl u sebe revolver a teleskopický obušek.

Jestliže Rath ve svém úterním prohlášení uvedl, že se domníval, že si z návštěvy odnáší krabici s vínem, pak MF Dnes zjistila, že ona krabice byla to jediné, co zprvu nechtěl policistům vydat.

Podle informací ČTK skončí hejtman ve vazební věznici v Litoměřicích. "Nebudeme to blíže komentovat," řekl ČTK mluvčí věznice Jaroslav Kindl, zároveň ale dementoval spekulace, že Rath už ve věznici pobývá. Pokud soud do vazby pošle i další obviněné, měli by být odvezeni do teplické věznice.

Z kandidátky středočeské ČSSD by podle hejtmanova náměstka pro dopravu Robina Povšíka měli být kromě Ratha vyškrtnuti i lidé, kteří na něho byli úzce napojeni. Vedle ředitelky kladenské nemocnice Kateřiny Pancové, jež podle všeho čelí obvinění spolu s hejtmanem, by to měli být ještě Rathův asistent a někdejší mluvčí středočeských nemocnic Patrik Tomšů nebo Barbora Snopková Haberová z hejtmanova kabinetu. O změnách v kandidátce ale bude ČSSD ještě jednat.

Reakce místopředsedkyně vlády ČR Karolíny Peake na Sobotkovo nakládání s Rathovým spisem: "Považuji za neuvěřitelné, že Bohuslav Sobotka zneužil své pozice předsedy Mandátového a imunitního výboru Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR a nechal odvézt spis týkající se případu pana Ratha, spolustraníka a stínového ministra zdravotnictví, do sídla vlastní strany."

Dopis z korupce obviněného Davida Ratha, ve kterém se vzdal funkce hejtmana Středočeského kraje a zároveň také funkce zastupitele Středočeského kraje. Adresovaný je náměstkyni hejtmana Zuzaně Moravčíkové:

"Vážená paní náměstkyně, tímto Vás pověřuji, abyste do doby, než dojde k volbě nového hejtmana Středočeského kraje nebo než pověří Zastupitelstvo Středočeského kraje výkonem pravomocí hejtmana některého z členů Rady Středočeského kraje, zastupovala Středočeský kraj navenek a svolávala a řídila jednání Rady Středočeského kraje. Dále se vzdávám ke dni 16. 5. 2012 od 15,00 funkce hejtmana Středočeského kraje a odstupuji z funkce člena Zastupitelstva Středočeského kraje. Přeji Vám klidné měsíce do krajských voleb, které vyberou nové členy Zastupitelstva Středočeského kraje."

David Rath se kromě mandátu zastupitele vzdal i členství v ČSSD a odstoupil z kandidátky pro podzimní krajské volby. Potvrdila to mluvčí Středočeského kraje Berill Mascheková. "Do doby, než Zastupitelstvo Středočeského kraje zvolí nového hejtmana, pověřil zastupováním Středočeského kraje navenek a k řízení a svolávání Rady kraje jeho dosavadní náměstkyni Ing. Zuzanu Moravčíkovou," dodala mluvčí.

Proti účasti Davida Ratha na jednání mandátového a imunitního výboru je Miroslava Němcová. "Je nepochybně možné, aby poslance zastoupil jeho advokát. Existuje také teoretická možnost, že by předseda výboru spolu se členy mohli jet za poslancem do vazební věznice a tam si jeho výpověď vyslechnout a zaznamenat," prohlásila předsedkyně Poslanecké sněmovny. Jednání výboru nakonec proběhne během čtvrtka.

Zadržení Davida Ratha rozkývalo pozici i pod jeho věrným spojencem, šéfem středočeské ČSSD Richardem Dolejšem. Dosud spíše opatrná opozice uvnitř krajské organizace by ráda využila oslabení svého předsedy k rozsáhlejším změnám, například i k jeho odchodu z funkce.

O vyvození Dolejšovy politické zodpovědnosti bude jednat i předsednictvo středočeské ČSSD, svolané na třetí hodinu odpolední do Lidového domu. Celý článek čtěte zde.

David Rath rezignoval na mandát krajského zastupitele, a tedy i post hejtmana Středočeského kraje. Poslaneckého mandátu a s ním spojené imunity se prozatím nevzdal.  

Prezident Václav Klaus se poprvé vyjádřil k probíhající kauze kolem Davida Ratha a dalších sedmi obviněných. "Pokud je to pravda, je dobře, že policie konala tak rezolutně a nekompromisně, jak předvedla. Každá kauza tohoto typu ale nesmírně poškozuje Českou republiku," okomentoval současné dění.

O vyšetřování případu kolem zadržení Davida Ratha a dalších sedmi lidí byla již informována Evropská komise. Podle informací České televize si od České republiky vyžádala další informace.

Hejtmanův náměstek pro dopravu Robin Povšík (ČSSD) navrhne zrušení chystaných výběrových řízení na nové autobusové dopravce ve středních Čechách. Tendry, které prosazoval zatčený hejtman David Rath (ČSSD), jsou podle něj špatně připraveny. Nová soutěž měla dopravu zlevnit a zkvalitnit. Kraj původně plánoval, že stihne nové dopravce vybrat ještě letos. Loni kvůli tomu dostali všichni autobusoví dopravci výpovědi, které měly skončit na konci letošního května. Výpovědní lhůtu však musel kraj prodloužit o dalších devět měsíců.

"Je do toho všeho potřeba vnést stabilitu a hlavně prvek rozumu. Na pátek mám svolány zástupce dopravců, budu s nimi jednat, mám nějaký návrh. Netajím se tím, že preferuji takové řešení, které bude spočívat ve zrušení celého procesu výběrových řízení," uvedl Povšík.

Soudce okresního soudu poslal Davida Ratha do vazby. "Důvodem jeho vazebního zajištění je obava z možného útěku, ovlivňování svědků a spoluobviněných a dále obava z pokračování v páchání trestné činnosti, která je mu kladena za vinu," vysvětlil rozhodnutí mluvčí soudu Jan Tichý.

Soud tak vyhověl podnětu náměstkyně státního zastupitelství v Ústí nad Labem Lenky Bradáčové, která kauzu dozoruje. Celý článek čtěte zde.

Od zadržení Miroslava Sládka je David Rath druhým poslancem v historii České republiky, který putoval do vyšetřovací vazby.

Davida Ratha odváží z Dlážděné ulice policejní eskorta.
Davida Ratha odváží z Dlážděné ulice policejní eskorta. | Foto: Vojtěch Marek

Na postup Bohuslava Sobotky při převzetí dokumentu od policie pohoršeně reagovala předsedkyně Poslanecké sněmovny Miroslava Němcová (ODS). "Je pro mě šokující informace, že pan Sobotka odvezl materiál mimo sněmovnu do Lidového domu. Měl by se chovat jako předseda mandatorního a imunitního výboru, a ne jako předseda ČSSD," řekla Aktuálně.cz Němcová.

Předseda ČSSD a šéf sněmovního mandátového a imunitního výboru Bohuslav Sobotka se seznámil se žádostí policie o vydání středočeského hejtmana Davida Ratha k trestnímu stíhání. "Domnívám se, že obvinění je natolik závažné, že by David Rath měl z politiky odejít a měl by se hájit," řekl Sobotka. V Rathově zájmu podle něj je, aby o jeho vině či nevině rozhodl soud, sněmovna by do věci neměla vstupovat, míní.

"Dnes jsem obálku osobně rozpečetil. Dokumenty jsou k dispozici pro členy mandátového a imunitního výboru, aby si je mohli prostudovat, a současně připravuji schůzi mandátového a imunitního výboru na příští úterý v devět hodin," řekl Sobotka.

Fortuna vypsala sázky na to, jestli se v Rathově domě najdou další miliony a kde budou schovány. "Česká koruna je v posledních letech poměrně tvrdá měna, a tak bych nevylučoval, že by v Hostivici mohla být i zabetonována. Pokud uvidíte v okolí těžkou techniku, bourací kladiva a bagry, neváhejte a vsaďte si na to, že se nějaký ten milion ještě najde," uvedl hlavní bookmaker Fortuny Michal Hanák.

Kurz na to, že se v domě nebo kanceláři bývalého ministra zdravotnictví najde více než 50 milionů korun, je 4:1. Na nález 38 až 50 milionů je 3:1 a pro méně než 38 milionů 1,2:1.

Foto: Aktuálně.cz

Jednání mandátového a imunitního výboru o žádosti policie k vydání poslance za ČSSD a středočeského hejtmana Davida Ratha k trestnímu stíhání by se mohl zúčastnit i sám Rath. Část poslanců to bude zřejmě prosazovat. Protože soud s největší pravděpodobností uvalí na Ratha vazbu, musela by ho na jednání výboru dovézt policejní eskorta. Celý článek čtěte zde.

Protikorupční policie v noci na dnešek prohledala kancelář ředitelky kladenské nemocnice Kateřiny Pancové, která v kauze figuruje. Prohlídka kanceláře ředitelky Pancové začala v úterý po 20:00 a skončila dnes kolem 1:30, uvedl ekonomicko-obchodní náměstek nemocnice Jaroslav Pokorný. Policisté podle něj kancelář v budově ředitelství nemocnice nepřetržitě hlídali od pondělních nočních hodin.

Středočeský kraj po zatčení hejtmana Davida Ratha nikdo neřídí. Hejtmana, kterého policisté obvinili z přijetí úplatku, naposledy zastupoval jeho náměstek Miloš Petera (ČSSD). To ale bylo na dobu omezenou. "Momentálně máme bezvládí, protože pan hejtman existuje, je tady, takže on je hejtman," podotkl Petera. Podle něj by se mělo o věci jednat na dnešním zasedání předsednictva středočeské ČSSD. "Budu prosazovat, abychom dnes vybrali člověka, který bude v případě, že hejtman odstoupí, řídit kraj do voleb," dodal.

Podle informací z předsednictva mandátového a imunitního výboru by měl ve středu dopoledne rozpečetit předseda výboru Bohuslav Sobotka materiály, které sněmovně poslala policie se žádostí o vydání Davida Ratha k trestnímu stíhání. Teprve poté Sobotka rozhodne, kdy se sejde celý výbor, aby sněmovně doporučil vydat, nebo nevydat Ratha policii. Policie teď má souhlas předsedkyně sněmovny se zadržením Ratha, což jí v tuto chvíli stačí, o vazbě rozhodne soud. O zbavení imunity pak musí rozhodnout poslanci na nejbližší schůzi, která začíná 5. června.

 

Právě se děje

Další zprávy