Policie obvinila hejtmana Ratha, podezírá ho z korupce

Domácí Domácí
15. 5. 2012 11:45
Rath je podle informací z ČSSD připraven rezignovat na všechny své funkce
David Rath.
David Rath. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Středočeského hejtmana a poslance sociální demokracie Davida Ratha zadržela v pondělí večer protikorupční policie. Ta nyní prohledává jeho kancelář v budově středočeského hejtmanství v Praze.

Policie dopoledne politika obvinila. Vzhledem k tomu, že byl zadržen při páchání trestného činu, mu nepomohla ani poslanecká imunita.

Spolu s Rathem byli zadrženi další čtyři muži a tři ženy. Podle důvěrného zdroje z ČSSD souvisí hejtmanovo zatčení s předraženými zakázkami v kladenské nemocnici.

Mezi vyšetřovanými je podle zatím nepotvrzených informací Aktuálně.cz i ředitelka kladenské nemocnice Kateřina Pancová, která je zároveň členkou předsednictva ČSSD.

"Můžu potvrdit, že je tady u nás policie. Kde je paní ředitelka, nevím, v úterý bývá v Motole," uvedl krátce pře polednem náměstek ředitelky Pancové Vladimír Lemon. Odbor komunikace Fakultní nemocnice Motol pro Aktuálně.cz potvrdil, že tam doktorka skutečně pracuje na radiologii. Podle vyjádření nemocnice má ale dnes dovolenou.

Dopaden při činu

Podle zdrojů seznámených s vyšetřováním byl David Rath zatčen v pondělí večer na ulici a policie u něj objevila zatím nespecifikovaný finanční obnos v hotovosti.

Předsedkyně sněmovny Miroslava Němcová (ODS) v úterý dopoledne oznámila, že ji policie požádala o souhlas se zadržením Davida Ratha a ona včera v jedenáct hodin večer souhlas dala.

"David Rath byl podle informací, které jsem dostala, zadržen bezprostředně po spáchání trestného činu," oznámila předsedkyně sněmovny. V tuto chvíli pro zadržení poslance její souhlas stačí, o vydání k trestnímu stíhání pak musí na nejbližší schůzi rozhodnout celá sněmovna.

Informaci o Rathově zatčení deníku Aktuálně.cz potvrdil předseda středočeské ČSSD Richard Dolejš s tím, že podrobnosti o tom, z čeho jej policie viní, nemá.

Dozorující státní zástupkyně Lenka Bradáčová potvrdila, že policie zadržela celkově osm osob, z toho pět mužů a tři ženy. "Jsou podezřelí z poškozování finančních zájmů EU, podplácení a sjednání výhody při zadávání veřejné zakázky. Jedním z nich je opravdu poslanec Parlamentu," uvedla. Na otázku, jestli mezi zadrženými je i někdo z krajských politiků, odmítla odpovědět.

Podle informací Aktuálně.cz případ ve Středních Čechách dozoruje ústecká krajská zástupkyně kvůli vazbám některých aktérů případu na severní Čechy.

"Budeme chtít vysvětlení, po minulých zkušenostech nemám důvěru v bezpečnostní složky," uvedl Dolejš.

Rath je připraven rezignovat

Mezi vlivnými středočeskými straníky se ovšem již šíří informace, že Rath je připraven rezignovat na všechny své funkce. "Je to jeho rozhodnutí. Během hodiny k tomu ale pošle vyjádření a je pravda, že se tam i touto možností zaobírá," dodal Dolejš.

"David Rath nemá zájem zesměšňovat se vysvětlením, které by některými novináři mohlo být interpretováno jako výmluvy, proto zvažuje rezignaci ze všech svých funkcí tak, aby nepoškodil ČSSD před nastávajícími volbami. V okamžiku, kdy bude policií propuštěn, je připraven toto probrat s předsedou ČSSD Bohuslavem Sobotkou," uvedla k tomu Berill Mascheková, tisková mluvčí Středočeského kraje.

 

Právě se děje

Další zprávy