Neonacisté chystali útoky proti státu, potvrdilo ÚOOZ

Jana Černá
3. 4. 2012 14:20
Pokud by k útokům došlo, bylo by podle mluvčího ÚOOZ ohroženo vedení celého státu
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Ondřej Besperát

Praha - Útvar pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) obvinil devět pravicových extremistů, kteří v České republice plánovali útoky na konkrétní lidi a objekty.

Detektivům se podařilo zajistit dokument, který vypovídá o ideologickém protistátním boji extremistické skupiny.

"Pokud by k útokům došlo, bylo by ohroženo vedení celého státu," uvedl dnes mluvčí ÚOOZ Pavel Hanták.

Osm mužů a jedna žena ve věku od 22 do 37 let se mělo osobně podílet na založení a propagaci neonacistické organizace Blood & Honour Division Bohemia a její dceřinné militantní organizace Combat 18.

Podezřelí čelí obvinění hlavně ze založení, podpory a propagace hnutí směřujícího k potlačení práv a svobod člověka.

Policie navíc předpokládá rozšíření obvinění. Dva z podezřelých už byli obviněni ze žhářského útoku na ubytovnu v Aši z letošního února, jména příslušníků skupiny jsou spojována i s požárem restaurace v Kunratickém lese v Praze 10 z konce loňského roku.

Domovní prohlídky odhalily zbraně a výbušniny

Při domovních prohlídkách detektivové u obviněných našli velké množství propagačních předmětů a textilií s nacistickou a neonacistickou symbolikou.

"Nalezeny a zajištěny byly ovšem i chladné zbraně, jako například nože, boxery či teleskopické obušky. Vysvětlit však budou muset členové Blood & Honour Division Bohemia i u nich nalezené, nelegálně držené, krátké a dlouhé střelné zbraně, návody k výrobě výbušnin, suroviny k jejich výrobě a průmyslově vyrobené prostředky k jejich iniciaci," uvedl tiskový mluvčí.

Obvinění nepocházejí ze stejného regionu. Dvaadvacetiletý zakládající člen organizace žije stejně jako jeden další obviněný v Praze, žena a tři muži pochází z Aše. Zbývající tři obvinění žijí v Sokolově, Trutnově a Hodoníně.

O "přímých akcích" informovali na webu

Členové skupiny podle policie aktivně plánovali takzvané přímé akce "proti odpůrcům, představitelům státu a demokratickému zřízení ČR" a informovali o nich na internetu. Tam se čtenářům otevřeně chlubí několika povedenými útoky:

"Combat 18 v předcházejících měsících provedla několik akcí a spousty jich brzy zase provede. Už několik špinavců poznalo sílu C18 Bohemia pod kterou pochcípaly jako otrávené krysy. C18 je ozbrojené křídlo Blood and Honour a to tak musí i zůstat! Aktivista C18 nemluví, ale koná!"

Obžalovaní byli zadrženi v rámci rozsáhlého zátahu proti pravicovým extremistům, který minulý týden proběhl na mnoha místech republiky. ÚOOZ zásah proti skupině naplánoval na časné ráno 27. března.

Šest z obviněných chtěli detektivové stíhat vazebně, Obvodní soud pro Prahu 1 ale po písemném slibu obviněných rozhodl o jejich dalším vyšetřování na svobodě.

Extremistům hrozí tresty odnětí svobody v rozmezí od tří do deseti let.

 

Právě se děje

Další zprávy