Policie obvinila zloděje, kteří ukradli Fillovy obrazy

Domácí ČTK Domácí, ČTK
19. 12. 2011 12:17
Čtyři Fillovy obrazy byly v polovině listopadu ukradeny ze zámku Peruc na Lounsku
Foto: Policie ČR

Ústí nad Labem - Policie obvinila šest lidí z krádeže čtyř obrazů od Emila Filly. Policisté je o víkendu pozatýkali v Ústeckém, Libereckém a Královéhradeckém kraji.

Dva zadržení jsou obviněni z krádeže, hrozí jim až deset let vězení. Další čtyři osoby policie obvinila z podílnictví, mohou jít do vezení až na osm let. Podle serveru iDNES.cz patřili zloději k rozsáhlému gangu, který se zaměřuje na krádeže obrazů.

Policie původně zadržela o dvě osoby více, poté je ale propustila a jsou v případu vedeni jako svědci.

Obrazy od Emila Filly zmizely v polovině listopadu z galerie na zámku Peruc na Lounsku. Podle ředitelky galerie Alice Štefančíkové jsou nyní v dobrém stavu, byť bez rámů.

"První z nich se jim podařilo prodat za 250 000 korun," řekla kriminalistka Helena Pšeničková s tím, že všechny obrazy nabízeli pachatelé na černém trhu značně pod cenou.

Rozsáhlé pátrací akce se o uplynulém víkendu účastnilo asi 130 policistů. První zásahy probíhaly v Hradci Králové, ještě v pátek odtud kriminalisté eskortovali několik pachatelů do Ústí nad Labem, kde okamžitě začali s výslechy.

K zásahu se policie podle serveru chystala již na konci předminulého týdne, ale kvůli rozvětvenosti celé skupiny jej odložila až na tuto sobotu.

O osudu obrazů rozhodne kraj

Podle ředitelky galerie Štefančíkové jsou obrazy v až nečekaně dobrém stavu. "Obrazy teď dáme na určitou dobu do karantény, takže budou ve zvláštní místnosti. Pak je vyčistíme a prohlédne je odborný restaurátor," popsala další kroky Štefančíková.

Zda se obrazy vrátí do zámku v Peruci zatím není jasné, rozhodnout musí Ústecký kraj. "My se musíme poradit se zřizovatelem. Vyvoláme schůzku a budeme řešit budoucnost pamětní síně Emila Filly a zámku v Peruci," dodala.

Z Fillovy pamětní síně v Peruci zmizely obrazy Slepec z roku 1926, Zátiší s klarinetem a košíkem ovoce (1948), Zátiší s mísami ovoce (1946) a obraz Žena s kartami (patrně 1946). Podle některých odhadů by díla mohla mít dohromady cenu 50 až 80 milionů korun.

Obrazy nebyly pojištěné

Obrazy ale nebyly pojištěné, prý by to bylo příliš drahé. Podle odborníků byly po krádeži prakticky neprodejné. Policie po nich vyhlásila celostátní pátrání a upozornila i kolegy v zahraničí.

Krátce po krádeži se našly v ovocné aleji nedaleko Peruce rámy z obrazů. Nález rámů podle serveru svědčil o tom, že zloději nebyli úplně profesionální. "Jestli se rámů zbavili, svědčí to o jejich neprofesionalitě a nahrává to spíše tomu, že nešlo o krádež na objednávku," doplnil expert z aukční síně Vltavín Robert Hédervári.

Fillova díla patří k nejdráže prodávaným obrazům na tuzemských aukcích. Nejvyšší ceny dosáhlo loni Zátiší s lahví Cherry, které bylo vydraženo za 16,25 milionu korun (bez aukční přirážky) a je na pátém místě v žebříčku nejdražších obrazů prodaných v České republice.

 

Právě se děje

Další zprávy