Vyrob pumu, tlačil agent na zbrojíře. Soud se ho zastal

Domácí Domácí
24. 8. 2010 10:15
Podezřelý zbrojíř vyvázl u soudu pouze s dvouletou podmínkou

Plzeň - Policie zašla ve snaze dopadnout muže podezřelého z nelegálního prodeje zbraní až za hranice zákona.

Rozhodl tak krajský soud v Plzni, který v pondělí zprostil jedenatřicetiletého Pavla Uherčíka obvinění, že vyrobil a prodal nastrčenému policejnímu agentovi speciálně upravené zbraně a dvě bomby. O rozsudku informoval deník Právo.

Uherčíka před šesti lety udal policistům zdroj z podsvětí, který tvrdil, že nabízí neevidované zbraně. Proto na něj policie nasadila "volavku".

Policejní agent s krycím jménem Pavel Gabriel se snažil Uherčíka vyprovokovat. Nakonec se mu to podařilo, když od zbrojíře získal speciálně upravené zbraně a dvě bomby s dálkovým odpalováním přes mobilní telefon. Výsledek měl ale jeden zásadní nedostatek.

"Aktivita policisty přerostla únosnou mez, kdy v případech předstíraného převodu by naopak měla být aktivita na osobě, která věci prodává," uvedl v odůvodnění soud. V případě Uherčíka to byl ale právě nastrčený agent, který na obžalovaného vyvíjel tlak.

Bál se z obchodu couvnout

"Nejprve jsem mu nabídl bombu, kam jsem pouze na oko nastrkal různé komponenty. Rozkřikoval se, že je to průser, že to myslí vážně. Doufal jsem, že se nestane nic hrozného. Zaplatil předem a já začal na ostré pumě pracovat," vysvětloval zbrojíř u soudu s tím, že jak postupně narůstal Gabrielův tlak, měl z něho čím dál větší strach a bál se už z obchodu couvnout.

Uherčík přesto v pondělí nevyvázl s čistým rejstříkem. Soud jej potrestal za dřívější skutek, kdy policejnímu agentovi načerno prodal semtex, několik pistolí a munici. Za to dostal dvouletou podmínku.

"To bylo na samém počátku vyšetřování, kdy se policisté snažili rozkrýt trestnou činnost a schopnosti obžalovaného. Ten sám uvedl, že tady na něho nikdo netlačil," konstatoval soud. Uherčík uvedl, že Gabrielovi věci prodal proto, že potřeboval peníze na vývoj speciální sportovní rychlopalné pistole, která na trhu chybí.

Detektivové z Útvaru pro boj s organizovaným zločinem zatkli podle deníku Uherčíka v polovině roku 2004. Společně s ním skončilo ve vazbě dalších pět lidí, kteří měli zbrojíři s kompletací nástražných systémů pomáhat. Ty ale soud zprostil obžaloby, protože podle něj nejednali protiprávně.

 

Právě se děje

Další zprávy