Školáci ukamenovali v košické zoo tučňáka

Michal Štůsek Michal Štůsek
14. 5. 2010 13:31
Pták pocházel ze skupiny, která do zoo přišla z Prahy a Allborgu

Košice - Skupina školáků ubila v zoologické zahradě na Slovensku tučňáka. K zarážejícímu útoku došlo ve středu v Kavečanech nedaleko Košic.

Kamerový záznam odhalil, že parta složená především z dívek po něm házela kameny. Tučňák následně na vzniklá zranění uhynul. Zoo se proto rozhodla podat na pachatele trestní oznámení.

Podle mluvčí Evy Malešové to není poprvé, co se návštěvníci zahrady chovali k tučňákům agresivně. Nikdy předtím se ale nestalo, že by zvíře zemřelo.

Chovné zařízení proto v poslední době prošlo několika změnami, které měly zvýšit bezpečnost tučňáků. "Kromě kamer jsme ho vybavili také elektrickým ohradníkem, nad velkým bazénem jsme ze strany návštěvníků dali pletivo a nedávno přibylo pletivo i u malého bazénu," popsala mluvčí bezpečnostní úpravy, které přesto hrůznému činu nezabránily.

Původně dvanáctičlenná skupina tučňáků Humboldtových, která je složená z jedinců pocházejících ze zoologických zahrad v Praze a dánském Allborgu, je v Kavečanech od roku 2008.

Po dvou letech se tucet snížil už jen na tři. Kromě středeční tragédie ale žádný tučňák nezemřel násilnou smrtí. Příčinou byla buď nehoda, nebo nemoc.

 

Právě se děje

Další zprávy