Strážník přepadával banky, maskoval se obvazem

ČTK ČTK
4. 5. 2010 13:20
Kvůli netradičnímu maskování si muž z Ostravska vysloužil přezdívku Mumie
Foto: Policie ČR

Ostrava - Nejméně čtyři loupeže spáchal podle policie na severu Moravy ostravský strážník.

Při jednom přepadení banky, kdy si vzal jako rukojmí ženu s vnoučetem a ohrožoval je kuchyňským nožem, se maskoval obvazem. Proto mu kriminalisté přezdívali Mumie.

Celkem si z poboček bankovních domů a jedné herny odnesl 200 tisíc korun. Lup vždy utratil při hře na automatech. Byl totiž závislý gambler.

"Dostal se do velkých finančních problémů. Když jsme přišli k němu domů, v bytě téměř nic nebylo. Našli jsme tam ale předměty, které jsme potřebovali - kukly a nůž," řekl novinářům šéf kriminalistů Radim Bena.

U policie skončil v dubnu

Dnes už bývalý strážník byl obviněn z loupeže a je ve vazbě. V současné době navíc stanul před soudem v Karviné, kde loupil ještě před sérií ostravských přepadení.

Mluvčí ostravských strážníků Vladimíra Zychová ČTK řekla, že osmatřicetiletého muže žijícího na Frýdecko-Místecku propustilo vedení policie letos v dubnu.

"Už loni v září jsme jej ale přeřadili z výkonu službu na post, kde působil jako civilista," řekla s tím, že důvodem bylo právě podezření, že na Karvinsku spáchal loupež. Obviněný podle ní u městské policie sloužil 11 let a patřil svým výkonem mezi průměrné a bezproblémové strážníky.

Kapuce na hlavě nestačila

Práci kriminalistů lupič komplikoval tím, že byl hodně opatrný. "Ze své profese znal naše postupy. To nám objasnění případu zkomplikovalo," řekl Bena.

Zlom nastal letos v lednu po třetí loupeži v bance v Ostravě-Výškovicích. Lupič se totiž nestihl pořádně zamaskovat. Na hlavě měl jen kapuci.

Kriminalisté si navíc na záznamech z bezpečnostních kamer všimli detailů, které jim prozradily, že jde o strážníka. "Co to konkrétně bylo, ale nemůžu komentovat," řekl.

Matka s dítětem jako rukojmí

Poprvé v Ostravě strážník loupil loni v květnu. Přepadl banku v Ostravě-Výškovicích. Právě tehdy si jako rukojmí si vzal ženu, která v náruči držela 1,5 roku staré dítě. Pracovnice u přepážky mu vydala 80 tisíc korun.

Mezi bankovky ale dala i takovou, které explodovala a barvou lup znehodnotila. Později se lupič do banky vrátil a loupil znova. Tentokrát si jako rukojmí vzal jednu z úřednic. Odnesl si 120 tisíc korun.

Později loupil ještě dvakrát. To už ale úspěšný nebyl. Při třetím přepadení pobočky banky mu pracovníci namluvili, že pokladník je na obědě a nemohou se dostat k penězům. Při zatím poslední objasněné loupeži si z herny odnesl jen 1000 korun.

Bedřich lupičem nebyl

Policisté při pátrání po lupiči, kterému sami říkali Mumie, pomohli i rakouským kolegům, kteří vyšetřovali dubnové vyloupení banky ve Vídni. Dozvěděli se totiž, že by jejich mužem mohl být jistý Bedřich, který nedávno odcestoval s vozem taxislužby do Rakouska.

"Mysleli jsme, že jsme na dobré stopě. Našli jsme Bedřicha i taxikáře, který ho vezl. S naším případem ale neměli nic společného," řekl Bena.

Dodal, že svou aktivitou ale pomohli dopadnout vídeňské lupiče. "Kolegové v Rakousku jednoho pachatele dopadli. Dva jim utekli. Jejich totožnost jsme odhalili a muže zatkli," vysvětlil Bena.

 

Právě se děje

Další zprávy