Záhada domu ve Strašicích vyřešena? Prý strašil syn

Zpravodajská směna
30. 12. 2009 20:20
Chlapec se přiznal k některým činům, experti chtějí dům dál zkoumat
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Ondřej Besperát

Strašice - Policie objasnila záhadné jevy ze "strašidelného" domku ve Strašicích na Rokycansku. Přinejmenším některé události, se kterými si nevěděli rady vědci ani měřící technika, způsobil člověk.

Policie vypátrala osobu, jež se i přiznala. "Kvůli nízké škodě případ odložíme," informovala dnes rokycanská policejní mluvčí Jana Tomková.

Podle informací ČTK se k některým činům přiznal syn rodiny Mračkových. Odborníci ale stále trvají na tom, že rozhodně nemohl způsobit všechny. Policie později doplnila svou původní zprávu a uvedla, že například důvod vypadávání jističů zůstává neznámý, i když se pravděpodobně jedná o technickou závadu. Vědecké zkoumání záhadných jevů proto nekončí.

"Shromáždili jsme vyhotovené znalecké posudky, provedli ohledání místa činu, zajistili věcné stopy. Zainteresované osoby podaly k případu vysvětlení. K posouzení po odborné stránce byl jako konzultant přizván i specialista pro neionizující záření," uvedla Tomková.

Po vyhodnocení dospěla policie k závěru, že události v domě musela způsobit nějaká osoba. "Ta se k tomu v následném podání vysvětlení přiznala," řekla mluvčí. Škoda v domě údajně nepřesáhla 5000 korun, proto se nejedná o podezření ze spáchání trestného činu a případ bude odložen.

Chlapec se podle zdroje ČTK přiznal například k tomu, že zapálil vlhký ručník, rozbil akvárium a také sklo ve stěně. Svým jednáním chtěl prý pomoci tomu, aby se odborníci začali o podivné jevy v domku více zajímat.

Částečné přiznání syna potvrdil i otec rodiny Jiří Mraček, podle něj syn zapálil ručník a igelit. Sám stále trvá na tom, že naprostá většina jevů se udála nezávisle na jednání syna. Podle něj situaci budou dál řešit ČEZ i obec, která objednala další měření na leden.

"Díky extrémně mokrému počasí na začátku prosince jevy utichly, ustaly zkraty. Jsou ale obavy, že až se objeví sucho, mohou se vrátit," dodal Mraček.

Někteří odborníci tvrdí, že chlapec nemohl způsobit všechny jevy, které se v uplynulých týdnech staly. "Například na zásuvkách se nenašly žádné stopy samozápalné látky, nemohl ani dokázat vyhazování jističů," uvedl regionální mluvčí ČEZ Martin Sobotka. Zkoumání ze strany expertů bude dál pokračovat, jevy se aktuálně zabývá například odborník z ČVUT.


 

Právě se děje

Další zprávy