Policie: Lupič z banky se chytil do připravené pasti

Zpravodajská směna
16. 12. 2009 19:48
U banky poblíž nákupního centra Novodvorská Plaza zasahovaly desítky policistů
Policie vede zadrženého lupiče k autu
Policie vede zadrženého lupiče k autu | Foto: Mediafax, Jakub Deml

Praha - Několikahodinové drama v bance v Praze 4 má šťastný konec.

Ozbrojeného lupiče, který kolem desáté hodiny dopolední pobočku Komerční banky na Novodvorské ulici přepadl, zadržela zásahová jednotka.

Online deníku Aktuálně.cz se podařilo zjistit podrobnosti o tom, jak zásah, při kterém byla osvobozena zadržovaná pracovnice banky, probíhal. Zásahová jednotka na lupiče nastražila past, do které se chytil.

Zločinec i dvě rukojmí, za jejichž propuštění požadoval výkupné v řádu milionů korun, nakonec vyvázli bez zranění.

Muž měl podle informací Aktuálně.cz rodinné problémy a je na tom psychicky špatně.

Na místě zasahovalo několik desítek policistů, včetně policejního vyjednavače, ostřelovačů a pyrotechnika.

Máte informace nebo fotografie z místa? Pošlete nám je na e-mail: [email protected].

Zásah sledujeme v online reportáži:

z místa vyjádření doprava od čtenářů zajímavost

19:48 - Policie nyní zadrženého lupiče vyslýchá. Podle policejních zdrojů jde o jedenapadesátiletého muže ze Strakonicka.

18:58 - Komerční banka ve svém oficiálním prohlášení poděkovala Policii České republiky za "vysoce profesionální práci." Zároveň oznámila, že pobočka v Novodvorské ulici bude zítra uzavřena.

15:35 - EXKLUZIVNĚ: Podle jednoho z velitelů zásahová jednotka připravila past, do které se lupič chytil. Policie totiž s ozbrojeným mužem vyjednala, že umožní výměnu zadržované pracovnice banky s členem policejního týmu. Ve chvíli, kdy se změna měla odehrát, spustili policisté zásah.

Policisté deníku Aktuálně.cz přiznali, že nabídka na výměnu byla pastí. "Nikdy bychom ve skutečnosti nepřipustili, aby se náš člověk octl v rukou lupiče," řekl jeden z velitelů zásahu, podle něhož šlo jen o tom připravit si situaci k osvobození rukojmí. "Byla to takticky nejlepší chvíle k akci," uvedl policista.

CELÝ ROZHOVOR S POLICEJNÍM VYJEDNAVAČEM SI PŘEČTĚTE ZDE

15:05 - Jak se vyhnout přepadení? Chce to nepracovat v malé pobočce a nepřijít do styku s velkými penězi, popsala deníku Aktuálně.cz své zkušenosti žena, která pracuje na přepážce jedné z velkých českých bank. ČTĚTE VÍCE: Žena z banky: Hlavně nepracovat na malé pobočce

15:02 - Při zatýkání lupiče zásahové jednotce výrazně pomohla policistka v civilu, která v kritický moment odlákala pozornost ozbrojeného muže, prozradila policie.

14:50 - Existují dva typy pachatelů: jedni rukojmí vezmou promyšleně, jiní nahodile, protože je k tomu přinutila situace, vysvětuje v rozhovoru pro Aktuálně.cz psycholožka Ludmila Čírtková z Policejní akademie v Praze. ČTĚTE CELÝ ROZHOVOR: Zločinci, kteří drží rukojmí v panice, jsou rizikovější

13:20 - Jen  letošním roce v České republice policie zasahovala u dvou případů, kdy si zločinci vzali rukojmí. Podívejte se na podrobnosti:

14:44 - Novodvorskou ulicí mohou po několikahodinové uzavírce opět jezdit auta i autobusy MHD.

14:40 - Policie už z místa činu odvezla i pachatele. Jeho totožnost zatím neprozradila.

14:36 - Velitel URNA Libor Lochmann online deníku Aktuálně.cz řekl, že akce proběhla podle scénáře, který připravila jeho jednotka. "Obtížná situace byla v tom, že nebylo zřejmé, zda je pachatel skutečně odhodlán použít zbraň nebo ne," vysvětlil. Zdroj obeznámený se situací pak Aktuálně.cz řekl, že pachatel měl vážné rodinné problémy a nebyl zřejmě v dobrém psychickém stavu.

14:34 - Policie oznámila, že lupič byl ozbrojen krátkou střelnou zbraní. Podle mluvčího Hulana přišel už do pobočky s obličejem skrytým za obvazy.

Policie vyvádí rukojmí z prostoru Komerční banky.
Policie vyvádí rukojmí z prostoru Komerční banky. | Foto: Repro ČT

14:29 - Ředitelé škol v blízkém okolí během policejní akce preventivně uzavřeli budovy. "Pouštíme domů děti jen s rodiči nebo po domluvě s nimi," řekl deníku Aktuálně.cz ředitel základní školy v Jílovské ulici Josef Smetana. V budově bylo tou dobou asi 600 dětí.

14:27 - Policejní mluvčí Tomáš Hulan popsal průběh zásahu: Policisté podle něj odpoutali mužovu pozornost, vhodili do pobočky dýmovnici nebo ochromující granát a vtrhli dovnitř, kde dezorientovaného lupiče zatkli. "Nikdo nebyl zraněn," dodal mluvčí.

14:24 - Zásahové jednotce se podařilo lupiče zadržet. Policistům se ozbrojeného muže podařilo překvapit tak, že se nevzmohl na odpor.

14:19 - Kolem banky je velký pohyb lidí, k pobočce se sbíhají lékaři. Dovnitř vešli dva zdravotníci. Vše monitoruje vrtulník. O osudu lupiče zatím není nic známo.

14:16 - Bankovní úřednici odvedli zdravotníci do sanitky a chystají se k odjezdu. Podle reportéra Aktuálně.cz vyšla z banky sama a vypadá nezraněna.

14:10 - Z budovy bankovní pobočky zazněl hlasitý zvuk, který připomínal výstřel nebo výbuch, hlásí z místa reportér Aktuálně.cz. Policisté vnikli do budovy a po chvíli vyvedli ven druhou rukojmí.

13:50 - Únosce dal policistům ultimátum, uvedla ČT. Musí na jeho podmínky během 20 minut přistoupit, nebo ublíží rukojmí. Ředitelé okolních škol nepouštějí děti domů, budovy uzavřeli.

13:44 - Neoficiální informace hovoří o tom, že lupičem je Čech ve věku mezi 40 a 50 lety. Policie rozmístila na střechy okolních domů ostřelovače.

13:18 - Rukojmí, kterou lupič propustil, byla pravděpodobně ředitelka pobočky, uvedla s odvoláním na neoficiální informace Česká televize.

13:16 - Čtenář Aktuálně.cz hlásí z místa pohyb policejních aut. Většina vozidel se podle něj o několik metrů stáhla, a dvě auta naopak najela blíže k objektu banky. Nad budouvou také opět prolétá vrtulník. Policie odsunula do větší vzdálenosti i přihlížející lidi a novináře. Zda se schyluje k zásahu policie nepotvrdila.

13:07 - České banky mají stejně jako jejich zahraniční konkurence vypracované manuály, jak se chovat v případě, že některá z jejich poboček je přepadena podobně jako Komerční banka v Praze 4 na sídlišti Novodvorská. PŘEČTĚTE SI: Co dělají banky při přepadení? Nebojují o drobné

12:33 - Lupič propustil po poledni na svobodu jednu rukojmí, oznámil policejní mluvčí Hulan. Dodal, že vyjednávání nadále pokračují.

12:31 - Podobný případ jako ten pražský se odehrál letos v květnu v Ostravě Zábřehu. Lupič si vzal jako rukojmí ženu s rok a půl starým dítětem v náručí. Dal jí nůž na krk a donutil dojít až k pokladnám. Tam přiměl bankovní úřednici, aby mu vydala několik desítek tisíc.

12:15 - Lupič údajně drží jako rukojmí ředitelku pobočky KB a úřednici, která má na starosti podnikatelské úvěry. Uvedla to Česká televize s odvoláním na jednoho z pracovníků ochranky banky. Muž podle něj poprvé přišel do banky v úterý, kdy se vyptával na podnikatelský úvěr v řádu statisíců korun. Dnes se vrátil se zbraní.

12:14 - Stejnou pobočku KB přepadl lupič už v červenci 1999. Tehdy si odnesl sedm milionů korun, informovala ČTK.

12:13 - Policejní vrtulník odletěl směrem na Řepy, píše jeden ze čtenářů Aktuálně.cz. Odjelo i jedno policejní auto, dodává. Objížďka pro automobily podle něj vede zadem kolem obchodního centra Novodvorská Plaza.

12:05 - Uzavřenou Novodvorskou ulicí nejezdí ani autobusy MHD. Doprava je podle mluvčího Dopravního podniku Ondřeje Pečeného odkloněna po trase linky 121.

12:01 - Krizovou situaci v bance na Novodvorské ulici řeší celý tým vyjednávačů, prohlásil v ČT pražský policejní mluvčí Tomáš Hulan. Dodal, že zatím neznají přesnou částku, kterou únosce požaduje.

11:52 - Policie před pár minutami uzavřela páskou ulici Jílovská v prostoru kolem banky, napsal ze Lhotky do redakce čtenář Aktuálně.cz, který bydlí poblíž místa činu.

11:50 - Nepřehlednou situaci monitoruje ze vzduchu policejní vrtulník. Celá Novodvorská ulice je uzavřena, auta tudy neprojedou.

11:42 - "Je to tady úplně obšancované, policie, hasiči, kolem létá vrtulník," popsal Aktuálně.cz situaci zaměstnanec jedné z firem, které mají v budově sídlo.

11:35 - Policie podle České televize vyklidila budovu, v níž pobočka banky sídlí, i nejbližší okolí.

11:28 - Na místě zasahuje elitní protiterostický útvar URNA. "Je to výjimečná situace. Po dlouhé době poprvé si lupiči vzali rukojmí," řekl Aktuálně.cz velitel útvaru Libor Lochman. Vyjednávání se zločinci, kteří vzali rukojmí, pamatuje policie ještě z federálních dob. Například když se v 90. letech vzbouřili věznice slovenské věznici Leopoldov a jako rukojmí měli několik strážných.

11:21 - Policejní mluvčí Andrea Zoulová Aktuálně.cz řekla, že na Lhotce je asi 50 policistů, hasiči a pyrotechnik. Nechybí ani vyjednavač.

11:18 - "Je to na Novodvorské ulici, ale v této chvíli nemáme žádné bližší informace. Situaci řeší policie," řekla Aktuálně.cz mluvčí Komerční banky Monika Klucová.

10:26 - Policie dostává hlášení, že v části Lhotka došlo k přepadení banky. Lupič je údajně ozbrojený a drží několik rukojmí.

Foto: Aktuálně.cz

 

Právě se děje

Další zprávy