Muž střílel po zlodějích, odsedí si šest let za mřížemi

Domácí ČTK Domácí, ČTK
8. 12. 2009 15:53
Byla to nešťastná náhoda, bránil se Karel Bašta z Ivančic na Brněnsku

Brno - Šest let stráví za mřížemi dvaapadesátiletý myslivec Karel Bašta. Brněnský krajský soud ho potrestal za to, že letos v březnu vzal zákon do vlastních rukou a postřelil při tom dva lidi.

Zbraň použil proti skupince mladých lidí, z nichž část se vloupala do jeho sběrny druhotných surovin v Ivančicích na Brněnsku.

Událost se stala 12. března. Nad ránem Baštu upozornil bezpečnostní systém, že se do výkupny někdo vloupal. Muž se právě chystal na procházku revírem. Zbraň si nesl, aby zastřelil škodnou.

Když dorazil do areálu kovošrotu, vypálil několik ran. Auto zlodějů zasáhly dvě z nich. První sprška broků zranila jednoho z mladíků na noze. Druhá rána, která poranila dívku, prý byla vypálena jen nešťastnou náhodou, když myslivec uklouzl na blátě.

Shoda nešťastných náhod

Třiadvacetiletá dívka ovšem přišla o pravé oko a vidění levého oka se zhoršilo natolik, že téměř nevidí. Podle lékařů ji čeká slepota. Nyní se bez cizí pomoci neobejde. Tvrdí, že s krádeží neměla nic společného. V autě prý čekala na své kamarády. O tom, co dělají, údajně mnoho nevěděla.

Muž u soudu činu litoval. Uvedl, že první ránu na vůz, která zranila mladíka, vypálil v obavě o svůj život. Poukázal na to, že jeho výkupnu druhotných surovin zloději vykradli opakovaně, a při tom na něj dokonce stříleli.

"Mohu odpřísáhnout na životy svých dětí, že to byla shoda nešťastných náhod. Hrozně mě to mrzí, strašně toho lituji a dodnes se s tím nemohu smířit," řekl soudu Bašta.

 

Právě se děje

Další zprávy