Dům romské rodiny shořel po nočním útoku

ČTK ČTK
19. 4. 2009 15:54
Vítkov (Opavsko) - Neznámí pachatelé v noci na neděli vhodili zápalné láhve do rodinného domu ve Vítkově na Opavsku. Dům obývala romská rodina.
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: HZS Královéhradeckého kraje

Při následném požáru byli vážně zraněni tři lidé, mezi nimi dvouleté dítě, které utrpělo popáleniny na 80 procentech těla. Podle mluvčího nemocnice je stav dívky kritický.

Podle mluvčího hasičů Petra Fastera šlo o rozsáhlý požár. Obyvatelé domku se podle něj nejprve snažili uhasit plameny vlastními silami. Z domku také sami vynesli své malé dítě.

"Podle informací na místě zásahu se v domku již nenacházely žádné osoby. To se také potvrdilo, obyvatelům domku se podařilo objekt opustit svými silami. Při tom byli zraněni a dítě popáleno," uvedl Faster.

Dítě bylo letecky přepraveno do ostravské fakultní nemocnice. Ještě před příletem vrtulníku uvedl lékař dítě do umělého spánku. Dívka dostala i potřebné léky a byla napojena na umělou plicní ventilaci.

"Stav dvouletého děvčátka byl velmi vážný, protože utrpělo rozsáhlé popáleniny druhého a třetího stupně. Zasaženy byly prakticky všechny části těla, v rozsahu více než 80 procent tělesného povrchu, navíc došlo k nadýchání zplodinami hoření," uvedl mluvčí záchranné služby Lukáš Humpl.

Pomoc hledala v léčebně

Mluvčí zároveň dodal, že záchranáři ke zraněným nevyjížděli na místo požáru, ale byli voláni zdravotníky Vítkovské léčebny dlouhodobě nemocných (LDN). Právě tam se totiž obrátila o pomoc matka se zraněným dítětem.

Záchranáři ve spolupráci s lékařem LDN Vítkov ošetřovali také sedmadvacetiletou matku dítěte. Utrpěla popáleniny na obou nohou a na ruce v celkovém rozsahu přibližně 25 až 30 procent. Šlo převážně o popáleniny druhého až třetího stupně.

"Žena byla při vědomí, po podání analgetik, kyslíku a ošetření poraněných míst ji záchranáři sanitním vozidlem transportovali rovněž na popáleninové centrum Fakultní nemocnice v Ostravě-Porubě," doplnil Humpl.

Vítkovská posádka rychlé zdravotnické pomoci byla mezitím volána ke třiatřicetiletému popálenému muži, ani on se ale nenacházel na místě požáru.

Pacient utrpěl vážné popáleniny v oblasti zad a končetin, v rozsahu okolo 25 procent. Záchranáři muže po prvotním ošetření předali do péče chirurgické jednotky intenzivní péče Slezské nemocnice Opava.

Stav obou dospělých je szabilizovaný. Škoda způsobená požárem byla vyčíslena na 450.000 korun.

Šlo o rasově motivovaný útok

Severomoravská policejní mluvčí Soňa Štětínská uvedla, že policisté případ začali vyšetřovat jako obecné ohrožení a ublížení na zdraví. Jednou z možných vyšetřovacích verzí je podle ní rasový útok.

"K samotnému útoku mohu říci, že policisté opravdu nalezli na místě skutku předměty, které připomínaly, když by se složily, láhev," sdělila.

Dodala, že v době útoku byla v domě celá rodina - zhruba osm osob, které spaly. Kvůli zdravotnímu stavu poraněných je policisté zatím nemohli vyslechnout.

Vítkovský starosta Pavel Smolka (za SNK) novinářům řekl, že ve městě dosud nezaznamenal žádné extremistické výpady vůči Romům. Objevily se ale stížnosti, že nebyli obslouženi v restauracích.

Z 6000 obyvatel Vítkova tvoří Romové zhruba desetinu, uvedl starosta. Podle místních Romů, kteří se dnes k místu požáru přišli podívat, však nešlo o ojedinělý útok. Už loni se v místě podle jejich tvrzení střílelo gumovými projektily.

Dům rodině nepatřil

"Dozvěděl jsem se, že vyhořel dům obydlený romskými spoluobčany. Jedná se o dům v soukromém vlastnictví, o který jsme se zajímali již před několika lety, protože jsme zjišťovali, kdo je jeho vlastníkem," řekl starosta.

Dodal, že romská rodina neměla ve vyhořelém domě trvalé bydliště. Neví, jak se do domu dostali, protože se městu nikdy nepodařilo zkontaktovat majitele. Rodině je podle Smolky obec schopna pomoci s náhradním bydlením, ale pouze na určitou dobu.

Na místo se odpoledne dostavil i Kumar Vishwanathan, který se v regionu dlouhodobě věnuje práci s romským etnikem.

"Věřím, že jestli došlo k cílenému útoku proti rodině, bude viník potrestán," uvedl Vishwanathan, který útok považuje za zbabělost. Podle něho začíná být situace v Česku neúnosná.

Tvrdí, že osobně viděl, jak měly romské rodiny připraveny za dveřmi mačety a sekyry pro případ, že na ně zaútočí extremisté.

"Jestli se naši zvolení zástupci a soudy neprobudí a nechají věci v takovém stavu, tak potom tady fakt hrozí nepokoje," prohlásil Vishwanathan.

 

Právě se děje

Další zprávy