Patnáct staveb, které nesou ocenění Top domy 2011

Patnáct staveb, které nesou ocenění Top domy 2011
"Kategorie domů s podlahovou plochou do 120 m2 - v pasivním energetickém standardu." Dům s typovým označením MS 13 Pasiv byl vytvořen bez nadsázky pro maximální úsporu energií a to při zachování obvyklého vyššího obytného komfortu i vydařené konvenční architektury. Konstrukčně je řešený jako montovaná dřevostavba, měrná potřeba tepla na vytápění činí maximálně 20,0 kWh na čtvereční metr podlahové plochy ročně. Značným kladem tohoto domu je rovněž jeho cenová dostupnost.
"Kategorie domů s podlahovou plochou do 120 m2 - v hlasování veřejnosti." Řešení tohoto bungalovu jasně odráží všechny dlouholeté zkušenosti firmy. Jde o všestranně zvládnutý sice nevelký, ale provozně po všech stránkách dokonalý dům, navíc budovaný zjevně v jistém omezeném finančním limitu. Dům s typovým označením Gradient 119 získal v hlasování veřejnosti nejvíce hlasů.
"Kategorie domů s podlahovou plochou do 150 m2 - Hlasy porotců." Elegantní nadčasová architektura a velkorysá dispozice znamenají jen vnější stránku kvalit tohoto domu. Konstrukčně jde o obdobu montovaných dřevostaveb, místo dřevěné konstrukce je využit lehký ocelový skelet. Doplňují ho kvalitní ekologické materiály, umožňující domu dýchat a hlavně získat vynikající energetické parametry. Dům s označením Kleopatra Veliká je dodáván v nízkoenergetické, případně pasivní variantě.
"Kategorie domů s podlahovou plochou do 150 m2 - v pasivním energetickém standardu." Určitě i spontánní úspěch prvního typového domu v pasivním energetickém standardu předložený veřejnosti společností Hoffmann (Spruce 20 Passive se stal ve své kategorii Top domem před rokem), vedl k vytvoření typu Lime 20 Passive. Na půdorysech vzpomínaného domu Spruce 20 stojí velmi podobný objekt, krytý ovšem sedlovou střechou. Ta mu dává ještě univerzálnější použití. Dům si zachovává všechny vítané kvality úspěšného vzoru a rozhodující podíl na této skutečnosti má stavební systém VELOX.
Foto: Top domy 2011
Lucie Kalivodová
23. 3. 2011 16:10

Praha - Letošní již devátý ročník prestižní ankety Top domy zná své vítěze. Oceněním se může pyšnit patnáct staveb v různých kategoriích.

"Devátého ročníku ankety se účastnil rekordní počet domů a projektů a uděloval se rekordní počet cen," řekl Petr Zavadil, šéfredaktor časopisu Dům a zahrada, který soutěž pořádá.

Při výběru kladla odborná porota důraz zejména na řešení splňující vysoké nároky ve smyslu užitné hodnoty vybraných domů, jejich architektonického ztvárnění a technických parametrů, se zvláštním ohledem na množství spotřebovávané energie. Kromě odborné poroty vybírali nejzajímavější dům v každé kategorii i čtenáři časopisu Dům a zahrada.

 

Právě se děje

Další zprávy