Rudá Čína slaví 60 a vzpomíná na Maa

Rudá Čína slaví 60 a vzpomíná na Maa
Katastrofou moderních čínských dějin  byla tzv. kulturní revoluce, během níž se maoisté za pomoci "rudých gard" a armády vypořádali s domnělými nepřáteli a zcela rozvrátili společenské a politické poměry v zemi. Dnešní vláda se k této době staví kriticky, ale kult Mao Ce-tunga přesto trvá dál.
Studenti s vlaječkami na univerzitě ve Wuchanu.
Baletky nacvičují na slavnostní vystoupení.
Zatímco hospodářské výsledky Čínské lidové republiky, která byla vyhlášena před 60 lety, 1. října 1949, byly v prvních třech desetiletích její existence katastrofální, v souvislosti s následujícím třicetiletím mluví ekonomové o období hospodářského rozkvětu. Reformy odstartované roku 1978 čínským vůdcem Teng Siao-pchingem hospodářský systém stabilizovaly a Čínu nasměrovaly k současné expanzi.
Foto: Reuters
Reuters Reuters
30. 9. 2009 18:06

Peking - Ve čtvrtek si Čína připomene šedesát let od chvíle, kdy komunistický vůdce Mao Ce-Tung vystoupil v Pekingu na Bránu nebeského klidu a z jejího ochozu vyhlásil Čínskou lidovou republiku. Zrodila se tzv. Rudá Čína. Znamenalo to konec občanské války, v níž komuisté porazili nacionalisty (stranu Kuomintang) generála Čankajška. Šedesát let od památného projevu si Číňané zítra připomenou údajně velkolephou show, která choreografií prý předčí i loňské zahájení Olympijských her v Pekingu. Takže uvidíme zítra...

 

Právě se děje

Další zprávy