Video: Lyžař šokoval web. Natočil, jak ho vláčí vlak

Domácí Domácí
2. 4. 2013 17:15
Polský mladík se dal tajně připoutat k vlaku a nechal se táhnout rychlostí 80 km/h
Horní záběr pořídili kamarádi lyžaře vedle trati, dolní je z kamerky na přilbě jezdce.
Horní záběr pořídili kamarádi lyžaře vedle trati, dolní je z kamerky na přilbě jezdce. | Foto: Repro You Tube

Varšava - Internetový kanál YouTube má nový hit z Polska - "vlakové lyžování".

Teenagery, kteří by snad chtěli něco podobného zkoušet, je však třeba varovat: toto počínání je nebezpečné pro jezdce, okolí i cestující. A krom toho je trestné.

Polští teenageři se zkoušeli nechat vláčet za vlakem na lyžích. Video zveřejnil hlavní protagonista s přezdívkou "Klayman" 22. března. Jak ale autor píše, dvě jízdy zkusil s kamarády již v roce 2009, nyní si svůj kousek jen zopakovali a natočili.

Vyhlédli si regionální vlak na venkově. Jeden k němu připoutal lano a druhý konec hodil kamarádovi. Ten již byl připravený na lyžích v zasněžených kolejích.

Vlak se rozjel a táhl jezdce, jeho kolega jel na spřáhlu soupravy. Rychlost podle britského deníku Daily Mail dosahovala až 80 km/h. K údivu řidičů projel šílený lyžař i po asfaltu na přejezdu.

Když strojvůdce zpomalil a vjížděl do stanice, mladík se lana pustil, kolega druhý konec odpoutal z vagónu.

Teenageři si zřejmě vybrali spoj, na němž nejezdí průvodčí, který by si jejich počínání musel všimnout. I tak je s podivem, že nikdo z pasažérů ve vlaku či z přihlížejících lidí na nástupištích nezalarmoval policii.

Lyžař se mohl dopustit obecného ohrožení

Pokud snad video někoho navnadilo, že by mohl zkusit novou adrenalinovou zábavu, pak je třeba příběh dopovědět. Zatímco video se stalo hitem internetu, policie již pátrá po všech zúčastněných lidech. Protagonisté se nebáli vystupovat před kamerou nemaskovaní, takže zřejmě nebude problém některé z nich identifikovat.

"Je to jeden z nejnebezpečnějších a nejidiotštějších akrobatických kousků, co jsem kdy viděl," ulevil si podle Daily Mail polský policejní mluvčí.

Policie podle něj studuje videozáznam a snaží se identifikovat lyžaře i místo, kde k činu došlo. "Takovéhle věci nemůžeme nechat nepotrestané, jinak by to mohlo někoho inspirovat," cituje ho britský list.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

Jak upozorňují oslovení odborníci na železniční dopravu, kteří zhlédli video, lyžař zdaleka neohrozil jen sám sebe.

K poškození kolejiště, o kterém spekulují lidé v internetových diskusích, zřejmě nedošlo, neboť bylo zapadané sněhem. Mohl se však dopustit obecného ohrožení.

Stačilo, aby uvízl na přejezdu či v jiné části trati, nebo aby jeho kamarád spadl z vagonu. Ohrozili by pak jiné spoje nebo i auta na přejezdu. Vyšetřování by navíc na dlouhé hodiny uzavřelo trať.

Mladíci porušili mnohé předpisy, neboť vstup do kolejiště je kromě vyznačených míst přísně zakázaný.

 

Právě se děje

Další zprávy