Závod boháčů má stopku. Němci jim vzali auta

ČTK ČTK
4. 9. 2009 19:35
Řezno (Německo)/Praha - Bavorská policie zadržela 35 rychlých aut, která se účastnila druhého ročníku neoficiálního závodu luxusních vozů Diamond Race. Majitelům se je chystá vydat 6. září, tedy až po plánovaném konci klání.

Každý řidič odstaveného vozidla musí zaplatit pokutu 1000 eur (asi 25.500 korun). Sdělilo to hornofalcké policejní prezidium, podle něhož německá policie zajistila i trofeje určené pro vítěze závodu.

Pořadatelé akce na svých stránkách uvedli, že v trase dál pokračují. Účastníci své luxusní vozy ale prý vyměnili za autobus.

Akce Diamond Race začala 3. září a měla skončit 6. září. Je českou obdobou milionářského závodu Gumball 3000. Přihlásilo se na ni 45 vozidel. Auta vyrazila ve čtvrtek z Prahy. Trasu pořadatelé nezveřejnili. Uvedli jen, že zkombinovali "evropské metropole s kouzelnou přírodou".

Účastníci měli bydlet v luxusních hotelích a stravovat se v restauracích oceněných michelinskou hvězdou. Na cestě je čekalo převýšení 2000 metrů a horské serpentiny i dálnice. Večery měly vyplnit párty v bílém, v duchu diska 80. let, či v závodnickém oblečení.

Své německé kolegy o neoficiálním závodě informovala česká policie. Bavorská centrála hned vyslala na dálnici z Prahy do Norimberku a z Weidenu do Řezna všechny dostupné síly.

Tři desítky vozů zadrželi příslušníci kousek za česko-německou hranicí u bývalého přechodu Waidhaus, dalších pět ve Furth im Waldu a Horním Bavorsku.

"Zatím 35 zajištěných vozidel zůstane pod policejním dozorem do 6. září, tedy do plánovaného konce závodu. Tím by se mělo zabránit pokračování nepovoleného závodu," sdělila hornofalcká policie.

Závod přišel o cenu

Dnes v podvečer informovala také o zadržení trofejí pro vítěze závodu. Ceny v podobě motorových válců, na jejichž vršku je tříkarátový diamant, prý objevila v hotelu v oblasti Berchtesgadenu, kde si účastníci pronajali ubytování. Spolu s nimi zabavila také dvě nepovolené plynové pistole a obušek.

O zastavení akce rozhodla hornofalcká regionální vláda. Na základě toho, že auta měla startovní čísla a vydávala se za závodní vozy, ji vyhodnotila jako nelegální závod a nařídila policii jízdu ukončit.

Podle Veroniky Benediktové z policejního prezidia nemohla česká policie zastavit účastníky jako němečtí kolegové, protože neporušili zákon. Aby čeští policisté zabránili majitelům drahých aut pokračovat v jejich jízdě, museli by řídit opilí, způsobit smrtelnou nehodu či sedět za volantem bez řidičského oprávnění, což prý policie nezaznamenala, řekla.

Pořadatelé závodu dnes poděkovali německé dálniční policii "za dobrodružství", které by prý většina účastníků jinak neměla možnost zažít. "Party pokračuje dál dle itineráře, zařídili jsme si hromadnou přepravu, paříme v soukromém autobusu," uvedli organizátoři na svém webu. Nový Diamond je prý "možná ještě lepší" než původní akce.


 

Právě se děje

Další zprávy