Král je mrtev, Michael Jackson podlehl zástavě srdce

Kultura Kultura, Redakce Kul
26. 6. 2009 8:14
Do nemocnice byl převezen se zástavou srdce. Když přijeli záchranáři, nedýchal
Michael Jackson.
Michael Jackson. | Foto: Reuters

Los Angeles - "Král" světového popu Michael Jackson zemřel. Jackson byl po akutní srdeční příhodě naléhavě převezen na kliniku UCLA v kalifornském Los Angeles a zde byl po několika pokusech o oživení prohlášen za mrtvého.

Zpěvák byl podle listu LA Times v kómatu už při příjezdu na kliniku a lékaři ho nemohli zachránit. Americká televize CNN ve speciálních vstupech vysílá záběry nemocnice, kam byl Jackson převezen.

Před budovou se začali houfovat zpěvákovi fanoušci. "Zástup roste každou minutu, někteří lidé pláčou," informovala AP. Na úmrtí reagují i celebrity.

"Michael nás opustil tak náhle a tak mladý. Nedostává se mi slov... Byl to dokonalý umělec a jeho příspěvek populární hudbě a jeho odkaz bude navždy pociťovat celý svět. Ztratil jsem svého mladšího bratra, odešla s ním i část mé duše," prohlásil Quincy Jones, který produkoval zpěvákovo mimořádně úspěšné album Thriller.

Michael Jackson zemřel - truchlící fanoušci
Michael Jackson zemřel - truchlící fanoušci | Foto: Reuters

Podle kalifornského guvernéra Arnolda Schwarzeneggera byl "Michael fenomén popu, který nikdy nepřestal uplatňovat svůj talent. Ačkoli jeho osobní život provázely otazníky, byl bezpochyby velkým umělcem a jeho popularita zasáhla několik generací planety".

Tísňové volání

Jak řekl velitel hasičů z losangeleského sboru, centrála služby rychlé zdravotní pomoci přijala telefonát z Jacksonova domu na tísňovou linku 911 kolem 12:26 hod. místního času. V době příjezdu zdravotníků zpěvák nedýchal.

Deník Los Angeles Times informoval, že než byl Jackson přepraven na kliniku, lékař musel na místě přistoupit k resuscitaci.

Do nemocnice přijeli rovněž někteří příslušníci Jacksonovy rodiny včetně jejího mluvčího advokáta Briana Oxmana. Ten řekl CNN, že "všichni se s pláčem shromáždili v nemocničním pokoji".

Podle Oxmana zřejmě souvisí Jacksonova smrt s přípravou na nadcházející sérii koncertů v Londýně, kterou měl zpěvák odstartovat 13. července. Prohlásil, že Jackson konzumoval posilující prostředky a jeho úmrtí "není nic neočekávaného... vzhledem k lékům, které užíval".

"Lidé z jeho okolí mu dovolili přístup k lékům. Nevím sice, jaké léky užíval, ale to, co jsem slyšel od rodiny, je velmi důležité," řekl advokát.

Jacksonovou smrtí nebyl překvapen ani jeho někdejší mluvčí Michael Levine. "Michael kráčel po neuvěřitelně nebezpečné a často sebezničující cestě, a to už celé roky. Jeho talent byl neoddiskutovatelný, ale jeho postoj k pravidlům tohoto světa také. Žádný člověk nemůže unést tak obrovský stres," řekl Levine.

Michaleův bratr Jermaine, který je oficiálním mluvčím rodiny, na tiskové konferenci oznámil, že lékaři se snažili oživit zpěváka téměř hodinu, když přijeli k němu domů. Dostat ho z hlubokého bezvědomí už se jim ale nepodařilo.

"Snažil se ho oživit i jeho osobní lékař, který byl v dané době u něho," řekl Jermaine.

Londýnská série koncertů byla plánována až do března 2010, celkem mělo jít o 50 vystoupení. Jacksonovi příznivci projevovali o turné obrovský zájem, vstupenky na megashow byly vyprodány během pouhých několika hodin.

Autor popové bible

Michael Jackson dokázal navždy změnit a nově definovat terén populární hudby. Jeho nejslavnějšího alba Thriller z roku 1982 se prodalo celosvětově na 108 milionů kusů - což z něj učinilo nejprodávanější desku všech dob - a po vydání strávilo v top ten hitparádě Billboardu neuvěřitelných osmdesát týdnů.

Jackson z něj vydal sedm singlů, z nichž všechny obsadily první místo americké hitparády. Producent Quincy Jones dokázal na Thrilleru najít neotřelé postupy pro masový pop ve sférách jazzu a filmové hudby, shromáždil výtečné hráče i nejtalentovanější dříče v oblasti aranžování a programování syntezátorů a připravil půdu na křižovatce diska a rhythm´n´blues.

Čtěte také: Král je mrtev a k tomu nahý. Ať žije král

Jackson ji pak zabydlel horečnatým způsobem, nerovností zpěvu i pohybových kreací. Jako o své učebnici se o Thrilleru dodnes vyjadřují největší pop hvězdy od producenta Timbalanda přes Justina Timberlaka po zpěvačku Beyoncé, ale respektu se těšil i u rapperů.

Šlo o "černou" hudbu, kterou byla najednou ochotná poslouchat celá "bílá" Amerika. Nasytil taneční rytmy kytarovými party a doplnil ji výraznou imagií a choreografií - včetně proslaveného moonwalku.

V osmdesátých letech byl Michael Jackson opravdu král, který dokázal přetvořit pop i vizuální kulturu dotaženou k dokonalosti MTV. Z Jacksona se stal symbol jedné éry a jeho význam je srovnatelný s Elvisem Presleym. Nikdo před ním nedosáhl natolik hvězdného rozměru.

Z krále popu králem podivínů

Do devadesátých let Jackson vstupoval sice s dalším veleúspěšným albem Dangerous - ale už ne jako idol a ten, kdo udává trendy, nýbrž jako podivín, kterému světlá kůže a čelí podezřením z pedofílie.

Jako věčné dítě, které si zařídilo celé sídlo Neverland coby náhradu za ztracené dětství v rodinné kapele Jackson 5. Tu vedl Michaelův despotický otec, který z nadaného syna ždímal maximum.

V porovnání s reedicemi Thrilleru po 20 a 25 letech zněla poslední Jacksonova tvorba - zejména album Invincible - spíše jako zoufalé pokusy vladaře, který by rád dal království za hit, neřkuli za nápad, ale neuvědomuje si, že už dávno vládne parlamentní demokracie.

Z autora popové bible se v posledních letech stala podivná postavička stažená do ústraní; zmítaná jak soudními procesy o zneužívání dětí, tak neschopností přijít kreativně s čímkoli novým.

To vše mohla a měla změnit po 12 letech koncertní odmlky jeho comebacková londýnská šňůra, na niž se chystal takřka milion fanoušků.

 

Právě se děje

Další zprávy