Prasečí chřipka je v Evropě! Nakazil se Španěl

Aktuálně.cz Aktuálně.cz
27. 4. 2009 12:50
Madrid - Prasečí chřipka, která zabila v Mexiku přes sto lidí, dorazila už i do Evropy.
Prasečí chřipka dorazila do Španělska. Rozšíří se i do dalších zemí?
Prasečí chřipka dorazila do Španělska. Rozšíří se i do dalších zemí? | Foto: Reuters

První známý případ hlásí Španělsko. Jde o muže, který se nedávno vrátil z cest po Mexiku. Do Španělska přiletěl 22. dubna a o tři dny později byl hospitalizován, protože si stěžoval na bolesti hrudníku.

Na tiskové konferenci informaci potvrdila španělská ministryně zdravotnictví Trinidad Jiménezová, která dále uvedla, že stav nemocného, který pochází z Almansy na jihovýchodě země, není vážný a že je léčen přesně podle instrukcí Světové zdravotnické organizace.

"Všichni (testovaní pacienti) jsou ve stabilizovaném stavu, žádný z těch případů není vážný, ani ten, který byl potvrzen," řekla Jimenézová. "Jsou to lidé, kteří nedávno cestovali po Mexiku."

Španělsko se podle ní stalo vůbec první zemí, která zavedla na letištích kontroly pasažérů přilétajících z Mexika. Budou nyní údajně rozšířeny také na další země, kde existují potvrzené nebo jen možné případy nákazy prasečí chřipkou.

Víc než sto obětí

V Mexiku dosud zemřelo na nemoc nejméně 103 lidí, další potvrzené případy jsou hlášeny z Kanady a Spojených států. Tam se však nákaza zatím obešla bez obětí.

Další zemí EU, která nyní provádí testy na prasečí chřipku, je Francie. Tři lidé, kteří přiletěli z Mexika, byli v neděli zproštěni podezření, u posledního se výsledky testů očekávají během dneška.

Zatím je hlášeno 103 úmrtí a 1614 nakažených pacientů, nejméně 924 z nich však již bylo vyléčeno a propuštěno domů.


 

Právě se děje

Další zprávy