Rakušanům došla trpělivost s Brücknerem. Vyhodili ho

Sport ČTK Sport, ČTK
2. 3. 2009 20:19
Praha - Karel Brückner prohrál s Rakouskem pět zápasů v řadě - v tom posledním nestačil jeho tým na Švédy. A tak přišel jeho pád.
Po nezdarech Rakouska v kvalifikaci měl své dny sečteny zatím jen svazový šéf Friedrich Stickler. Brückner zatím odolal.
Po nezdarech Rakouska v kvalifikaci měl své dny sečteny zatím jen svazový šéf Friedrich Stickler. Brückner zatím odolal. | Foto: Reuters

Tamní fotbalový svaz v pondělí rozhodl o tom, že ho odvolá z postu hlavního trenéra národního týmu, informovala agentura ČTK.

Zkušený "lodivod", který zaznamenal mezinárodní úspěchy především s českou reprezentací, čelil v posledních měsících tvrdé kritice jak ze strany fotbalových médií, tak odborníků.

Mnozí mu vyčítali nepříliš častou účast na utkáních rakouské fotbalové ligy, i opomíjení některých hráčů v sestavě.

Nyní devětašedesátiletý kouč se rakouské reprezentace ujal loni v červenci krátce po mistrovství Evropy, na němž vedl český národní tým.

Do kvalifikace o postup na mistrovství světa Rakušané vstoupili překvapivou výhrou nad Francií, ale pak přišly ztráty a po čtyřech duelech jsou spolupořadatelé loňského mistrovství Evropy v tabulce své skupiny třetí.

Výhra nad Francií byla jediným vítězstvím Rakušanů v sedmi zápasech pod Brücknerovým vedením, vedle ní nasbírali dvě remízy a čtyři porážky.

Ukvapené rozhodnutí?

Pozice zkušeného Čecha na lavičce národního týmu byla už delší dobu nestabilní a nakonec nepovede tým ani v kvalifikačním zápase s Rumunskem, který se bude hrát 1. dubna v Klagenfurtu.

Brückner ukazuje, jakoby sám tomu nevěřil, tři góly
Brückner ukazuje, jakoby sám tomu nevěřil, tři góly | Foto: Reuters

Brücknerův dřívější nejbližší spolupracovník Petr Rada, který se stal jeho nástupcem u českého národního týmu, je přesvědčen, že se Rakušané ukvapili.

"To je pro mě překvapení! V případě rakouského mužstva není takový výběr hráčů a viníkem neúspěchů rozhodně nebyl trenér Brückner. Je to neuvážené rozhodnutí, měl mužstvu co dát - zvlášť v kombinaci se svým kolegou Jánem Kociánem."

"Podle mého mínění měli mít více trpělivosti, protože v nejbližším duelu proti Rumunsku měli velkou šanci na úspěch," řekl ČTK šéf české reprezentační lavičky.


 

Právě se děje

Další zprávy