Oscary zválcoval žebrák, který vyhrál Milionáře

Reuters David Slížek, Reuters
23. 2. 2009 7:30
Los Angeles - Příběh mladíka, který vyhraje indickou verzi soutěže Chcete být milionářem, a musí dokázat, že nepodváděl, zaujal americkou akademii nejvíce.

Snímek Milionář z chatrče to dotáhl z bombajského slumu až k osmi Oscarům.

Získal sošky za nejlepší film a nejlepší režii pro Dannyho Boylea a stal absolutním vítězem 81. ročníku udílení cen Americké filmové akademie.

Snímek, který se točil v autentickém prostředí chudinských slumů v indické Bombaji, se přitom málem ani nedočkal svého uvedení.

V průběhu natáčení od něj dal ruce pryč největší investor - mediální skupina Warner Bros. Film zachránila až konkureční firma Fox Searchlight Pictures.

Foto: Fox

Dívka ze slumu

Ve filmu hráli také autentičtí indičtí herci, mezi nimi také děti ze slumu v Bombaji.

Některé z nich se na vyhlášení Oscarů do Los Angeles také podívaly. Doma jim u televize fandily celé rodiny.

"Jsem tak šťastná, že moje dcera vyhrála a že ji vidím na jevišti po boku takových hvězd," rozplývala se podle agentury Reuters Muni Qureši, matka osmileté Rubiny Ali, která ve snímku hrála.

V Indii někteří lidé proti filmu protestovali s tím, že je jeho název a zobrazování chudoby pro Indii urážkou.

Muni Qureši, která s dcerou žije v chatrči bez tekoucí vody, ale film brání.

"Pokud se díky filmu dívka ze slumu, která si ani nedokázala představit, že by se někdy podívala do ciziny, dostane na vyhlašování Oscarů, nemůže být špatný," říká.

Indičtí herci, kteří byli nominováni v hereckých kategoriích, ale od akademie žádnou cenu nezískali.

Oscar 2009: držitelé hereckých Oscarů Kate Winsletová, Sean Penn a Penelope Cruz. Za mrtvého Heathe Ledgera cenu převzali rodiče a sestra
Oscar 2009: držitelé hereckých Oscarů Kate Winsletová, Sean Penn a Penelope Cruz. Za mrtvého Heathe Ledgera cenu převzali rodiče a sestra | Foto: Reuters

Winslettová a Penn

Herecké Oscary si naopak odnesly osvědčené americké hvězdy.

Svou první zlatou sošku dostala za roli v dramatu Předčítač Kate Winslettová a v mužské kategorii zvítězil Sean Penn v roli homosexuálního politika Harveyho Milka.

Oscary za vedlejší role získali Penelope Cruzová (Vicky Cristina Barcelona) a podle očekávání posmrtně Heath Ledger za padoucha Jokera v batmanovském Temném rytíři.

 

Právě se děje

Další zprávy