Kolik stojí facka Rathovi? 100 tisíc

Aktuálně.cz Aktuálně.cz
17. 2. 2009 10:30
Praha - Cena asi nejslavnějšího tuzemského políčku byla vyčíslena.

Pražský vrchní soud dnes rozhodl, že Miroslav Macek, někdejší místopředseda ODS, musí za lepanec, který uštědřil tehdejšímu ministru zdravotnictví Davidu Rathovi (ČSSD), zaplatit 100 tisíc korun.

Kromě toho se musí současnému hejtmanovi Středočeského kraje omluvit.

Rozhodnutí je pravomocné.

Incident se odehrál v květnu 2006 na stomatologickém sněmu.

Macek tehdy přistoupil k mikrofonu, očekávalo se jeho vystoupení. Místo proslovu se však zubařům omluvil. Řekl, že si potřebuje zařídit něco privátního. Přistoupil k sedícímu a nic netušícímu Rathovi a dal mu záhlavec.

     

"Pan ministr Rath byl předem varován... Toto je moje ryze soukromá záležitost... Zaslouží si to," komentoval bezprostředně poté svůj čin Macek.

"Symbolický, byť citelný záhlavec byl mou splátkou dluhu za veřejnou urážku mé ženy dr. Rathem a splněním mého taktéž veřejného slibu, že jej ode mne dostane při PRVNÍ příležitosti," řekl později pro Aktuálně.cz.

David Rath nedlouho před sjezdem stomatologů naznačil, že Macek si vzal svou manželku pro peníze.

"Symbolický, byť citelný záhlavec byl mou splátkou dluhu za veřejnou urážku mé ženy dr. Rathem a splněním mého taktéž veřejného slibu, že jej ode mne dostane při PRVNÍ příležitosti," potvrdil později pro Aktuálně.cz Macek.

Kuriózní "bitka", jejíž záběry obletěly celý svět a dostaly se i do vysílání CNN, zpočátku vypadala, že zůstane bez soudní dohry.

David Rath tehdy v květnu 2006 řekl v rozhovoru pro Aktuálně.cz, že žalobu chystat nebude.

"Já jsem nad tím přemýšlel a mně Macek přijde fakt jak vyšinutý chudák. Je mi ho spíš líto, takže přemýšlím, že já osobně v této věci nic podnikat nebudu," řekl ministr. "Tak nereaguje normální člověk."

Nakonec názor změnil a začal se soudit. Nižší soudní instance však políček ohodnotily pouze částkou tři tisíce korun.

 

Právě se děje

Další zprávy