Kam se vydat na lyže v Rakousku? Máme 5 tipů

Ilona Víchová
6. 12. 2012 14:33
Lyžování v Rakousku? Vybrali jsme 5 nejoblíbenějších alpských středisek
Dachstein
Dachstein | Foto: Aktuálně.cz

Rakousko patří k oblíbeným lyžařským destinacím nejen pro lyžaře z České republiky, ale i z široké Evropy. Milovníci zimních sportů si užívají perfektně upravené sjezdovky, ideální podmínky na zimní sporty a překrásnou krajinu ledovců a zasněžených hor. Stovky kilometrů sjezdovek svádí k té nejúžasnější zimní dovolené. Podívejte se na pět oblíbených lyžařských destinací v Rakousku.

Krásné svahy Kitzbühelu

Lyžování v nadmořské výšce v rozmezí od 800 metrů do 2 kilometrů najdete v lyžařské destinaci Kitzbühel. Lyžaři si užijí více než 145 sjezdových tratí, na které je dopraví hned 52 vleků a lanovek. Právě v Kitzbühelu se fronty bát rozhodně nemusíte, protože v lyžařském centru zvládají přepravit až 81 tisíc osob za hodinu. Profesionální lyžaři si užijí 13 černých sjezdovek, které tvoří až 23 kilometrů tratí plných adrenalinu. 

Foto: Roman Staněk, Aktuálně.cz

Lyžařská sezóna zde začíná už 30. října a trvá do konce března. Kizbühelské Alpy najdete ve spolkových zemích Salcbursko a Tyrolsko. Z Prahy do Kitzbühelu vás autem čeká 512 kilometrů. Už za necelých pět hodin budete stát pod zasněženými kopci.

Kaprun - Kitzsteinhorn

Na Kaprunu začíná lyžařská sezóna až 24. listopadu a končí v polovině dubna. Kitzsteinhorn se nachází v nadmořské výšce 1,976 metrů až 3,029 metrů. Celkem si zaližujete na 21 modrých sjezdovkách a 19 červených. O přepravu osob se starají 4 kabinkové lanovky, 4 sedačkové vleky a 11 klasických vleků. Celková kapacita přepravy osob za hodinu je 29 tisíc.

V této oblasti se lyžuje téměř celoročně. Nejoblíbenější části jsou u vleků Kitzlifte nebo Keeslift. Lístky se kontrolují pouze při nástupu do lanovek Gletscherjet nebo Panoramabahn. Kaprun najdete jižně od Zell am See. Z Prahy trvá cesta 5 hodin a 44 minut a ujedete okolo 560 kilometrů.

Saalbach - Hinterglemm - Leogang

V nadmořské výšce od 1,003 metrů do 2,096 metrů si užijete 15 černých sjezdovek, 95 červených lyžařských tratí a 90 sjezdovek v modré barvě, které zvládnou i začátečníci. Celkem 87 tisíc osob přepraví do hodiny celkem 55 vleků a lanovek z čehož je 13 kabinek a 15 sedačkových vleků. Zimní sezóna začíná v oblasti od 30. listopadu do poloviny dubna.

Kromě lyží lze i na horách okusit trochu exotiky a zkusit spadnout třeba ze skibobů.
Kromě lyží lze i na horách okusit trochu exotiky a zkusit spadnout třeba ze skibobů. | Foto: www.nassfeld.cz

Skicirkus Saalbach Hinterglemm patří k 10 nejlepším rakouským střediskům. Je to ráj lyžařů, kde se pořádají i světové poháry. Lyžařské svahy najdeme po obou stranách údolí kolem obou obcí. Saalbach je ideální pro mladé lyžaře se smyslem pro adrenalin a Hinterglemm milují lyžaři, kteří mají rádi větší klid. Oblíbenost místa spočívá v možnosti obkroužení všech 10 místních vrcholů oběma směry. V Saalbachu jsme autem za necelých šest hodin a ujetých 561 kilometrů.

Zell am See - Schmittenhöhe

Zell am See si vybírá pro svou dovolenou řada osobností a slavných lidí. Středisko se nachází na břehu jezera a na zmrzlé hladině je možné v zimě bruslit a surfovat. Na Schmittenhöhe se rozprostírají krásné sjezdovky. Za krásnou, ale zároveň nejtěžší sjezdovku je považována trať Trass z vrcholu až do Zell am See o délce 6 kilometrů. V místě je možné zakoupit skipass, který platí na všechny vleky a lanovky a také na skibusy.

Zell am See disponuje v nadmořské výšce 750 metrů až 2 kilometry 75 sjezdovkami, z toho je 25 černých, 25 modrých a 25 červených tratí. Na vrchol sjezdovek vás dopraví 6 kabinkových lanovek, 9 sedačkových lanovek a 13 vleků. Zimní sezóna začíná 24. listopadu a končí 7. dubna. Cesta do Zell am See trvá 5 a půl hodiny a projedete se po 552 kilometrech.

Foto: Roman Staněk, Aktuálně.cz

Dachstein Gletscher

V nadmořské výšce od 1702 metrů do 2700 metrů se nachází 5 sjezdovek červené obtížnosti. V oblasti Dachstein Gletscher se lyžuje celoročně mimo období revize lanovky. Oblast není pro náročné sjezdaře příliš zajímavá. Lyžařský areál je z těch, co jsme vybrali ten nejmenší a sjezdovky jsou dost krátké. Areál také hlavně využívají běžkaři a vyznavači snowboardingu.

Zimní období začíná až 25. prosince a končí 6. dubna. O přepravu lyžařů a snowboardistů se stará 1 kabinková lanovka, 1 sedačková a 4 vleky. Do skicentra dorazíte po 5 hodinách a 413 ujetých kilometrů.

 

Právě se děje

Další zprávy