Jezero místo moře? Jedině v Maďarsku u Balatonu

Ilona Víchová
26. 7. 2012 10:52
Balaton je oblíbeným cílem turistů z Čech. Ideální dovolená pro rodiny s dětmi
Foto: Aktuálně.cz

Nejoblíbenějším místem v Maďarsku pro turisty je určitě Balaton. Příjemně teplá voda a krásná města v okolí jsou ideálním místem, kde trávit dovolenou s rodinou a dětmi. Rekreanti a turisté opět objevují příjemné prostředí a pohodlné koupání. Balaton se svým mírným terénem láká i milovníky cyklistiky a pěší turistiky.

Plážové areály nabízejí ohromné sportovní a zábavné vyžití, které nadchne nejen děti, ale také jejich rodiče. Projeďte si Maďarsko a ubytujte se v okolí Balatonu s romantickými pěšími a nákupními zónami. Sláva Balatonu přichází zpět.

Balatonské slavnosti

Vaše děti si zařádí na velkém množství tobogánů, skluzavek a jiných atrakcí. Vy se vydejte na Balaton v období slavností. První z nich je už dávno za námi a nese název Slavnosti rozvinutí plachet. Jde o každoroční akci v Kesthely, kdy se korunuje Balaton na maďarské moře. Od června do září ve stejném městě Kesthely se koná Letní festival Helikon, který po celou dobu nabízí pestrou směsici koncertů.

Foto: Aktuálně.cz

Ti, co mají ubytování ve vinařském středisku Balatonfüred jistě potěší, že v srpnu je středisko hostitelem akce, která se jmenuje Týdny vína, kde jsou k dispozici desítky vín různých značek, chutí a odrůd. Maďaři jsou spojováni s dobrým jídlem a pitím a nejinak je tomu 20. srpna, kdy se po celé zemi oslavuje svátek svatého Štěpána Uherského kuchařskými a sportovními akcemi. Pro milovníky historie jsou k dispozici na hradě Sümeg ukázky a slavnosti rytířů spolu s turnaji a souboji. Celá akce je spojená se středověkým bohatým hodováním.

Bohatství Balatonu

Jedním s bohatství je krásná příroda. Panonská pánev není naše Šumava, ale jde o překrásné místo s příjemnou rovinou. Ideální místo pro méně zdatné cyklisty nebo turisty. Na severu Balatonu jsou k překvapení dokonce i vulkanické kopce, které tvoří překrásné panorama. Na severu najdeme i pohoří Bakony a na opačné straně u města Pécs jsou krásně zalesněné kopce pohoří Mecsek. Nejkrásnějším přírodním úkazem kolem Balatonu stále zůstávají rozlehlé vinice, kde se rodí silné a chutné víno.

Foto: Aktuálně.cz

Balaton se nachází v Dunajské rovině. Jde o největší jezero ve střední Evropě. Snad právě díky rozloze si zaslouží místní pojmenování Magyar tenger - Maďarské moře. Jezero není starší než 15 tisíc let. Malá jezírka se postupně počasím a erozemi spojovala. Jeho rozloha je fascinující. Rozprostírá se na ploše 596 kilometrů čtverečních. Se svou průměrnou hloubkou 3 metry se dá na svém kraji považovat za procházkové koupání.

Pobřeží jezera se využívá jako lázeňská oblast. Najdeme zde minerální a termální prameny. Kromě rybaření se využívá k vodní dopravě, nebo je oblíbeným cílem turistů, kteří se rádi projedou na lodi. Letní teploty vody dosahují od 20 do 27 stupňů Celsia. Na jižní straně je až do vzdálenosti 500 metrů od břehu hloubka do dvou metrů.

U Balatonu není nuda

V létě je Balaton plný šlapadel nadšenců na vodních lyžích nebo rybářů. Pokud by vás voda omrzela, na pobřeží se najde i zábava. Kolem Balatonu se nachází i celá řada odlehlých koňských rančů - neboli Csárd, kde vás čeká ohromující jízda na koních a s koňskými povozy. Den zakončíte báječným jídlem a posezením v místních sklípcích a restauracích, kde se podávají tradiční gulášky a jiné dobroty. O zábavu se vám postarají houslisté s rytmem čardáše nebo folklórní skupiny, které vás naučí místní tance.

Foto: Aktuálně.cz

Na výlet se vydejte do okolních měst a obcí. Mezi oblíbená místa patří na jihu Balatonlelle, Siófok, který je proslavený svou tržnicí a Balatonberény. Na severním pobřeží neváhejte navštívit Balatonfüred, Balatonalmádi nebo Tihany. Všude najdete tradiční pochutiny a dobré vínečko.

Pokud vás Balaton okouzlí natolik, že se vypravíte za koupáním. Vaše cesta by měla z Prahy vést po dálnici na Brno, Bratislavu a z hlavního města Slovenska se pak dejte na Györ. Pokud jedete na sever, doputujete do Balatonalmádi nebo Balatonfüred. V místě najdete hotely, ubytování v soukromí nebo celou řadu kempů. Celá cesta k Balatonu trvá asi šest hodin. Vypravte se na dovolenou a po 634 kilometrech dojedete k Balatonu, který vás určitě nezklame.

 

 

 

 

Právě se děje

Další zprávy