Na zámku v Lánech chystají den otevřených dveří

Ilona Víchová
15. 6. 2012 13:45
Reprezentační prostory zámku v Lánech se opět otevřou po dlouhé době
Foto: www.czechtourism.cz

Vymýšlíte výlet s rodinou na vikend? Zkuste to v Lánech. Zámek - letní sídlo prezidentů otevře o víkendu své reprezentační prostory, které budete moci navštívit.

Vydejte se do Lán na Kladensku a podívejte se, kde svůj čas tráví prezident České republiky, když odpočívá. Den otevřených dveří na zámku Lány se blíží.

Zámek Lány bude otevřen pro veřejnost

Správa Pražského hradu oznámila, že po šesti letech chystají opět otevřít mimořádně reprezentační prostory v zámku Lány na Kladensku. Zámek bude otevřený o víkendu 16. a 17. června od 9:00 do 18:00. Návštěvníci si užijí prostory, ve kterých prezident republiky přijímá významné české a zahraniční politiky. V těchto místnostech hostí státní návštěvy a pořádá důležitá setkání.

Skleník v Lánech.
Skleník v Lánech. | Foto: Profimedia.cz

K vidění bude Sloupová síň, Společenský sál, Modrá jídelna, Žlutý salón, který miloval Tomáš G. Masaryk a využíval ho jako audienční místnost. Přístup do zámku bude hlavní branou z ulice Zámecká.

Historie zámku v Lánech

Barokní zámek se nachází v obci Lány uprostřed křivoklátských lesů nedaleko Prahy. Je oficiálním letním sídlem prezidentů České republiky. Zámek je běžně veřejnosti nepřístupný, ale je k dispozici procházka zámeckou zahradou s překrásnými skleníky.

Lánské lesy rozprostírají v okolí zámku zbytky druhé nejstarší železnice na evropské pevnině. Koněspřežná dráha měla vést z Prahy do Plzně, ale výstavba byla ukončená v Lánech. Divokou zvěř a oboru můžete sledovat v Malé obůrce, kde je zvěř, která z nějakých důvodů nemůže být volně vypuštěná do přírody.

Prezidentský barokní zámek Lány.
Prezidentský barokní zámek Lány. | Foto: Profimedia.cz

Prohlédněte si celé Lány

Lány je malá obec na Kladensku, která je vhodná pro výlety s dětmi. K dispozici je kromě zámku ještě Muzeum T. G. Masaryka se známou jezdeckou sochou. Prohlédnout si můžete i místní hřbitov, kde odpočívá rodina Masarykových. Děti bude bavit volný výběh Antilop losích nebo čerstvá mláďata lam, které jsou ve výběhu hned naproti Antilopám losím.

Pro milovníky aut a motorů je otevřené Muzeum sportovních vozů, kde si můžete prohlédnout nejstarší a známé závodní kousky. Vyzkoušíte si roli řidiče na automatu, jaké je to závodit na okruhu rychlostí přímo neuvěřitelnou.

Foto Ernest Košár
Foto Ernest Košár | Foto: Ernest Košár

 

Právě se děje

Další zprávy