New York je snem a novým začátkem mladých lidí

Ilona Víchová
7. 5. 2012 13:47
Vydejte se do New Yorku a získejte šanci stát se malířem, hercem nebo muzikálovým zpěvákem!
Manhattan, New York
Manhattan, New York | Foto: Isifa/Thinkstock

Mezi pět čtvrtí, které nesou hromadný název New York patří The Bronx, Brooklyn, Manhattan, Queens a Staten Island. Slavné symboly New Yorku znají lidé po celém světě. Wall Street, Socha svobody nebo Empire State Building jsou pojmy, které si každý vybaví, když se řekne New York.

Na ploše 789 kilometrů čtverečních se tísní přes osm milionů oyvatel. Charakteristické mrakodrapy a ulice plné žlutých taxíků denně vítají davy lidí, které se rozhodly strávit dovolenou právě v nezalidnatějším městě Spojených států amerických. Turisté míří do ohromného města za uměním, zábavou nebo hledat štěstí v mediích, reklamě nebo v módním průmyslu.

Chaos, hluk a kulturní bohatství

Snad nejšílenější křižovatkou světa je rušná Times Square. Kdo má řidičák jen chvíli, neměl by se do této části autem vůbec pouštět. Krásnou a širokou avenue na Manhattanu je Brodway. Kulturní svatostánek New Yorku je známý množstvím činoherních a muzikálových divadel se světovým ohlasem.  39 velkých scén s kapacitou 500 míst ohromí hity jako jsou The Cats, Fantom opery a mnoha dalších úspěšných projektů. V případě, že dáváte přednost klasickému zpěvu, vydejte se na Upper West Side, kde sídlí scéna Metropolitní opery.

noční pohled na Times Square, New York
noční pohled na Times Square, New York | Foto: Isifa/Thinkstock

Picassovy nejlepší práce máte k dispozici v Muzeu moderního umění, které sídlí v komplexu budov Rockerfellerova Centra. Celá řada slavných obrazů vám spolkne celý den. Když se od malířství posuneme k hudbě, pak lze jmenovat slavnou Carnegie Hall, kde probíhají životní koncerty mnoha hvězd. Vaše děti zase naopak ocení multifunkční halu Madison Square Garden.

Sláva až do nebes

Když zavřete oči a vyslovíte New York, vybaví se vám celá řada mrakodrapů. Více než šest tisíc výškových budov střeží New York ze své neuvěřitelné výšky. Větší množství jich najdete na Manhattanu, kde se nachází Chrysler Building nebo Empire State Building.

Při pohledu z výšky určitě neminete Sochu Svobody, která je největším lákadlem pro turisty z celého světa. Symbol Ameriky stojí na Liberty Island, kde je možné docestovat trajektem z Battery Parku. Nečekejte, že se na vyhlídku dostanete hned. Na lístky se čeká i měsíce.

Foto: William Warby

Wall Street, je historickým centrem Finanční čtvrti. Svou slávu získalo jako sídlo New York Stock Exchange, neboli americká burza. Veškerý důležitý burzovní obchod a celkový prodej se uskutečňuje právě v této ulici. Hledáte-li finanční služby, měly by vaše kroky směřovat na Wall street.

Brooklyn, Queens a trochu odpočinku

Queens vás může na první pohled vyděsit svou etnickou rozmanitostí. Ale mladé lidí láká na současné umění PS1, nebo na zónu, kde jsou povolené graffiti. V případě, že chcete poznat poslední část New Yorku, Brooklyn, čeká vás cesta přes známý Brooklynský most. Zajímavostí v této části je botanická zahrada a místní obrovské akvárium.

V případě, že budete mít velkého města až nad hlavu, můžete navštívit jediný původní les na Staten Island, nebo zavítejte do zelení obklopeného Central Parku. K vidění je malá zoo nebo Metropolitní muzeum umění se sbírkou dvou milionů uměleckých děl.

Central Park v New Yorku patří k nejznámějším městským parkům na světě
Central Park v New Yorku patří k nejznámějším městským parkům na světě | Foto: Isifa/Thinkstock

Velký svět, Věž svobody a nová naděje

V roce 2013 se plánuje dokončení nového mrakodrapu, který nese název Freedom Tower, Věž svobody. Stavba probíhá nedaleko místa zničení newyorských dvojčat v roce 2001. Se svými 541 metry bude patřit mezi nejvyšší budovy světa. Světové centrum bude mít celkem 6 budov, 200 Greenwitch Tower, 175 Greenwitch Tower, 150 Greenwitch Tower a World Trade Center 5. Šestá budova World Trade Center 7 je již dokončená od roku 2006.

The One World Trade Center is seen from Battery Park in New York April 30, 2012. The One World Trade Center, built on the Ground Zero site of the fallen World Trade Center Towers, which were brought down in the September 11, 2001 terror attacks, officially surpassed the Empire State Building as the tallest building in New York on Monday. The One World Trade Center will stand at 1,776 feet (541 meters) to the tip of its antenna when it is completed, possibly by late 2013. It will then be the tallest building in the Western Hemisphere and the third tallest building in the world. REUTERS/Andrew Burton (UNITED STATES - Tags: SOCIETY BUSINESS CONSTRUCTION REAL ESTATE CITYSPACE) Published: Dub. 30, 2012, 10:05 odp.
The One World Trade Center is seen from Battery Park in New York April 30, 2012. The One World Trade Center, built on the Ground Zero site of the fallen World Trade Center Towers, which were brought down in the September 11, 2001 terror attacks, officially surpassed the Empire State Building as the tallest building in New York on Monday. The One World Trade Center will stand at 1,776 feet (541 meters) to the tip of its antenna when it is completed, possibly by late 2013. It will then be the tallest building in the Western Hemisphere and the third tallest building in the world. REUTERS/Andrew Burton (UNITED STATES - Tags: SOCIETY BUSINESS CONSTRUCTION REAL ESTATE CITYSPACE) Published: Dub. 30, 2012, 10:05 odp. | Foto: Reuters

Pokud plánujete v roce 2013 shlédnout novou nejvyšší Věž svobody, nebo chcete na dovolenou do New Yorku už nyní, vyjde vás týdenní pobyt na 35 tisíc korun. Z Prahy do New Yorku létají přímé spoje a nejlevnější zpáteční letenku zakoupíte okolo 26 tisíc korun.

 

Právě se děje

Další zprávy