Madrid: Město temperamentu a lahodných steaků

Ilona Víchová
5. 4. 2012 10:29
Madrid, město, kde se žije v noci. Ideální pro ty, kteří nesnášejí nudu
monument v madridském parku Parque del Retiro, Španělsko
monument v madridském parku Parque del Retiro, Španělsko | Foto: Isifa/Thinkstock

Madrid počtem historických památek nepatří na první místa světového žebříčku dovolených, ale rozhodně se nemá, za co stydět. Město je přímo přeplněné architektonickými skvosty od středověkých kostelů, přes elegantní renesanční stavby, až po luxusní šikmé mrakodrapy. Člověk, který touží po kulturním zážitku, by tuto metropoli rozhodně neměl vynechat.

Hlavní město Španělska je proslulé svou temperamentní povahou a kvalitním hovězím masem. Milovníkům tradičních zážitků by určitě neměly uniknout proslulé býčí zápasy. Aréna Plaza de Toros by klidně mohla získat titul "světové centrum" této poněkud zvláštní zábavy. Celý prostor pojme více než 25 tisíc diváků. Představení plné napětí a vášně se koná každou neděli. V případě probíhajících festivalů, aréna žije každý den.

Rušné ulice patří k nátuře

Pokud bychom chtěli okusit, co znamená noční život ve Španělsku, musíme se rozběhnout na náměstí Puerta del Sol, kde narazíte na slavnou sochu medvěda okusujícího plod stromu planika. Když se řekne španělská literatura, jako první se nám vybaví jméno Miguela de Cervantese a jeho Don Quijot a věrného sluhy Sancho Panzy. Těmto pánů, vzdává hold náměstí Plaza de España pompézním sousoším.

Turistickou atrakcí se stalo náměstí Plaza Mayor. Jde o místo s hlubokou minulostí. Pokud bychom se ocitli na Plaze před pár stoletími, zažijeme veřejné popravy, mučení kacířů a krvavé býčí zápasy. Dnes kromě obvyklých trhů slouží jako hřiště pro fotbalové zápasy.

Prado láká na Goyu, Rubense i Bosche

Plaza de Cibeles, Madrid, Španělsko
Plaza de Cibeles, Madrid, Španělsko | Foto: Isifa/Thinkstock

Když se řekne Museo del Prado, mnoho lidí ví, že jde o světoznámé místo s více než pěti tisíci obrazy velikánů jako byl Francisco de Goyi, Rubense, Velasqueze nebo Hieronym Bosch. V případě, že je umění naším koníčkem, měli bychom si na prohlídku galerie vyhradit alespoň jeden celý den. V blízkosti těchto umělců se nachází místo, které přímo uchvátí moderním uměním 20. století, Museo Nacional Centro de Arte Reina Sofía. Tato dvojice muzeí by měla patřit na seznam míst, která bezpodmínečně navštívíme v Madridu.

Život na zámku

V městě plném zeleně a klidných parků stojí na západním okraji historického centra skvostný královský palác Palacio Real, který je přibližně desetkrát větší než londýnský Buckingham Palace. Rozhodně je co závidět. V sálech jsou k vidění lustry, které váží i přes sto kilogramů. Mnoho návštěvníků se shodne, že jde o nejmonumentálnější a nejhezčí stavbu města. Kolem paláce se rozprostírají parky jako Parque de Atracciones nebo Casa de Campo. Současný král si na výhled jistě stěžovat nemůže. V blízkosti paláce stojí jeden s největších kostelů města, katedrála Virgen de la Almudena.

Foto: Reuters

Cesta za fotbalem

Pánové jistě dají za pravdu, že jde o město s fotbalovou historií. Kdo by neznal Atlético Madrid, Getafe CF nebo nejproslulejší fotbalový klub Real Madrid, kde byli k vidění hvězdy jako Kaká, Cristiano Ronaldo nebo trenér José Mourinho.

Ať se vydáme do španělské metropole za fotbalem nebo za kulturním bohatstvím, čeká nás dva tisíce kilometrů strávených v letadle. Dnes je snadné získat letenky za příznivé ceny a není třeba trávit hodiny a hodiny jízdou autem. Poznávací zájezdy vychází kolem osmi tisíc korun na osobu za prodloužené víkendy.

K ceně letenky je nutné přidat dost vysoké kapesné nejen na vstupné, ale také za jídlo, které v přepočtu vychází kolem 170 korun za jeden oběd.

 

Právě se děje

Další zprávy