Matějská pouť otvírá už v sobotu

Ilona Víchová
7. 3. 2012 4:44
Na pražském holešovickém Výstavišti se připravuje tradiční Matějská pouť
Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Máte rádi kolotoče, zábavu a adrenalin? Vydejte se na Matějskou pouť. Na pražském holešovickém Výstavišti začne tradiční Matějská veselice už tento víkend.

Na návštěvníky čeká sedm nových atrakcí. V areálu prařského Výstaviště bude kromě cukrovinek na stánkách i česká zelenina. Matějskou pouť můžete navštívit od 10. března do 22. dubna. Letos začíná pouť o týden později než je to tradičně zvykem. Důvodem je předpověď špatného počasí.

Adrenalin a novinky

I v tomto ročníku najdeme tradiční oblíbené atrakce. Na milovníky adrenalinu čekají opravdové speciality. Nejoblíbenější jsou adrenalinové atrakce z Nizozemska, Německa a Itálie. Lidé je milují proto, že se mezi nimi každý rok najde i nějaká novinka. Z Holandska sem zavítá pět novinek a jedna z nich, která dorazí o týden později, jede na Výstaviště přímo z továrny. Celkem si návštěvníci mohou vyzkoušet na 130 atrakcí.

Foto: zdroj: www.matejskapout.cz

 

Dobré jídlo a zamotaná hlava

Jako každý rok, najdou nadšenci mezi atrakcemi booster, který s vámi manipuluje v šedesáti metrech, katapult nebo kamikadze. Mezi novými bude například obří padesátimetrové rameno s vrtulí. Odvážlivec se bude točit všemi směry, které jsou vůbec možné. Součástí Matějské pouti nadále zůstávají atrakce, které znají i méně zkušení. Vzpomínky vyvolá stará horská dráha nebo pětatřicetimetrové ruské kolo.

Pořadatelé Kočkovi se rozhodli kromě cukrové vaty, perníků a pendreku do areálu rozmístit stánky s českou zeleninou. Jde o obchodní tah, kdy se sladkost vykompenzuje zeleninou, kterou si maminky mohou v sobotu donést čerstvou třeba na polévku.

Provětrejte peněženky

Vstupné do areálu pro dospělé je 25 korun. Děti do 120 centimetrů a důchodci mohou na území Matějské pouti vstoupit zcela zdarma. Milovníci řetízkových kolotočů a autodromů zaplatí 40 - 50 korun. Atrakce pro male děti mají nastavené ceny na 25 korun. Oblíbené adrenalinové atrakce vyjdou návštěvníky na 120 korun. Ještě víc si ovšem připlatí za zahraniční atrakce - 150 korun.

Matějská pouť je otevřená od úterý do pátku od 14: 00 do 21:00. O víkendu můžete hladinu adrenalinu srovnávat od 10:00 do 22:00 hodin. Jediný den, kdy je zavřeno, je pondělí.

Foto: Aktuálně.cz, Tomáš Adamec

 

Oslava svátku svatého Matěje

Tradice pochází z výročních poutních oslav svátku svatého Matěje. Historie sahá až do roku 1595. Matěj je patronem a ochráncem stavebních řemeslníků, řezníků, cukrářů, kovářů a krejčích. Lidé se k němu modlili pro odvrácení černého kašle a manželské neplodnosti. Dřivě se kromě Matějské pouti ještě razila Matějská mince. Dokonce je spojován s počasím. "Svatý Matěj ledy láme".

Kvůli malým prostorám u kostelíku svatého Matěje byly kolotoče a stánky postupně přesouvány blíže centru Dejvic. V roce 1960 se Matějská pouť konala v blízkosti Letné. Občas jsme je mohli vidět v Modřanech nebo na Břevnově. Od roku 1963 se koná v areálu Parku kultury a oddechu Julia Fučíka v bubenečské Stromovce, dnes známé jako Výstaviště Praha.

 

Právě se děje

Další zprávy