Zámek Manětín chystá speciální svatební prohlídky

Ilona Víchová
15. 2. 2012 10:11
Rádi byste měli svatbu přesně podle svých představ? Zkuste si v únoru projít svatební zámek Manětín
Foto: zdroj: www.zamek-manetin.cz

V Plzeňském kraji leží městečko Manětín, které je vyhlášené svým zámkem. Pokud vybíráte vhodnou lokalitu na svatební obřad, máme pro vás jeden tip - barokní zámek s romantickou atmosférou.

Správa památky se rozhodla v měsíci únoru uspořádat pro snoubence speciální svatební pohlídky, kde si mohou páry svou svatbu snů vymyslet doslova podle svých představ. Zámek Manětín je páry, kteří chystají svatbu velmi vyhledávaný. Jde o vyhlášenou svatební destinaci v okolí Plzně.

zdroj: www.zamek-manetin.cz
zdroj: www.zamek-manetin.cz | Foto: zdroj: www.zamek-manetin.cz

Kromě jiných akcí jsou pro snoubence připravené speciální prohlídky. Snoubenci si mohou přijít prostory prohlédnout i s celou rodinou. K dispozici budou k nahlédnutí nejen exteriéry, ale hlavně interiéry, v nichž by se svatba mohla konat. Zájemci si mohou pohovořit s pracovnicí zámku, která se vyzná ve využití objektu pro svatby.

Prohlédnout a vybrat datum

Na místě se dozvíte více o službách, které zámek Manětín nabízí. Prohlídky se konají 18. února. Možnost nahlédnout do slavnostních prostor dostanou návštěvníci od 10:00, 11:00, 13:00, 14:00 a v 15:00. Páry se musí předem přihlásit, protože je kapacita prohlídek omezená. Termín je možné rezervovat na e-mailu [email protected].

V hlavním sále budou k vidění i svatební kytice z květinového studia Elissa Plzeň. Stejně tak si mohou nevěsty prohlédnout svatební a společenské šaty ateliéru Kirké z Plzně. Pohoštění v podobě luxusního svatebního dortu, koláčků a slaného rautového pečiva připraví Pekařství Malinová z Kaznějova. Kromě jiného, budou k vidění ukázky svatebních fotografií, snubní prsteny a v přízemí zámku připraví restaurace svatební tabule a menu pro inspiraci.

Svatební zámek Manětín

Průměrně se na zámku ročně koná okolo třiceti pěti svateb. Na letošní rok je už zamluvených dvacet šest svateb. Na speciální únorové prohlídky se již přihlásilo dvanáct párů. Svatby se konají na různých místech, například v hlavním sále nebo venku v nádherně upraveném zámeckém parku.

zdroj: www.zamek-manetin.cz
zdroj: www.zamek-manetin.cz | Foto: zdroj: www.zamek-manetin.cz

Až do dubna je zámek pro veřejnost uzavřený. V měsíci dubnu budou návštěvní hodiny jen o víkendech od deseti do čtyř hodin. V květnu se zámek pro návštěvníky otevře již v pravidelných intervalech od úterý až do neděle ve stejný čas.

Z kroniky zámku

V roce 1560 zámek převzali z rukou Švamberků Hrobčičtí. Po třicetileté válce došlo k stavebním úpravám, které setřely renesanční ráz stavby. Na barokní stavbu byl zámek předělán za Václava Josefa Lažanského v roce 1712. Zámek byl výrazně rozšířený. Charakter se barokní přestavbou zcela změnil. Svah na náměstí byl uměle vyrovnaný trojicí vysokých teras, ozdobený kašnami a barokními sochami.

V roce 1945 byl jako konfiskát přidělený Státním statkům a lesům. Stal se sídlem ředitelství lesního závodu. 1. ledna 2002 byl manětínský zámek s areálem parku prohlášen Národní kulturní památkou a v současné době je v péči plzeňského pracoviště Národního památkového ústavu.

 

 

Právě se děje

Další zprávy