Perly Krkonoš? Harrachov, Špindlerův Mlýn a spol.

JKab
7. 2. 2012 17:26
Je osvěžující vyjet si tam, kde sníh rychle napadne a jen tak se nerozpustí, jako například v Krkonoších.
Foto: Ludvík Hradilek

Zasněžené Krkonoše jsou tradiční příležitostí pro sportovce a v místní krajině si najde to své nejeden nadšenec na lyžích nebo na bobu využívající lanovku a další zařízení. Místní můstky byly, konec konců, nedávno svědky klání Světového pohárů skokanů na lyžích.

Takové události se zde již v minulosti nejednou odehrály a není důvod se domnívat, že by se tady nekonaly další podobné akce. Harrachov těží ze své historie co se dá - můžete zde navštívit muzeum skla, hornictví i lyžování. Ve své malebnosti má Harrachov všechny krásy venkovského osídlení, ale zároveň překypuje zajištěním normálního malého města, nemluvě o pohostinnosti místních obyvatel a obchodníků.

Na každém kroku nalezneme stylové hotely, restaurace, bistra a pochopitelně i ono typické pro horská střediska "Zimmer frei". Ceny ubytovacích středisek se zde za noc pohybují v hotelích od 500 do 2000 korun, v pensionu můžete ubytování získat i za pouhé tři stokoruny a úplně nejlevnější jsou apartmány, jejichž ceny začínají na pouhých sto korunách za noc.

Nejen na sjezdovce živ je turista

Půldruhého kilometru od Harrachova vytváří říčka Mumlava proslulý Mumlavský vodopád - procházku je možno absolvovat dlouhou i velice krátkou trasou. Delší procházka vede krásným hlubokým lesem s udržovanou lesní cestou. Všude máme to, co chybí obyvatelům měst: je tu totiž pravé a nefalšované lesní ticho.

Foto: SAJ Harrachov

Druhou procházku k Mumlavským vodopádům absolvujeme městem až k autobusovému nádraží, dále jdeme širokou cestou vhodnou i pro jízdu automobilem. I v závěru této procházky se setkáváme s efektem lesního ticha, ale ta první ho má daleko více. Je to tak jedna z příležitostí, jak se seznámit s místními lesy, kde lze v létě nádherně houbařit.

Co se dalšího poznávání krajiny týče, z centra Harrachova si najdete několik směrů, které si rychle zapamatujete a oblíbíte natolik, že se budete chtít pravidelně vracet, alespoň na týdenní pobyt.

Alpská idylka v Krkonoších

Obklopen Krkonošskými horami se vzduchem snad ještě čistším než má Harrachov, působí Špindlerův Mlýn jako vystřižený pokud ne přímo z pohádky, tak alespoň z alpské idylky. Pokud jste přemýšleli o dovolené v Rakousku nebo Švýcarsku, rozmyslete si, jestli si nechcete takřka identickou atmosféru užít v tomto horském městečku.

Historie názvu obce působí jako něco ze Švejka nebo z kocourkovských příběhů, byť neznalost tentokrát projevila rakouská byrokracie. Počátkem devatenáctého století poslali občané městečka tehdy známého jako Svatý Petr žádost císaři pánu o povolení ke stavbě kostela. Petice byla podepsána dle místa shromáždění v Špindlerově mlýně. Následně přišlo povolení na stavbu v obci jménem Špindlerův Mlýn a nešťastníci městečko raději přejmenovali, než aby komplikovali úřední proces.

Foto: Humlnet

Stejně jako další krkonošská střediska je Špindlerův Mlýn uzpůsoben k potřebám provozovatelů zimních sportů. Čtyři lyžařské rezorty (Svatý Petr, Medvědín, Horní Mísečky, Labská) vám zajistí víc jak 25 kilometrů upravených sjezdovek a místní jsou připraveni na přijetí velkého davu - celková místní lůžková kapacita se pohybuje kolem 10 tisíc lůžek a 14 lanovek a vleků je schopno za hodinu přepravit až 17 500 lyžařů za hodinu.

Město nabízí řadu zábavných aktivit  v sezóně i mimo sezónu: letní bobovou dráhu, projížďky v kočárech tažených koňmi, paragliding, tenis, squash, sportovní střelnice, minigolf a řadu podobných aktivit, které se postarají o zábavu mužů, žen i dětí, i když samotná vlídná tvář městečka na řece Labi a okolí vás zbaví stesku po životu ve větších městech.

Z kulturních památek je zde nutné zmínit kostel Svatého Petra a Pavla, o němž vlastně již byla řeč. Když inspiroval ke změně názvu bylo by těžkým hříchem ho nenavštívit a právě proto byste se do něj měli jít vyzpovídat!

Krakonošovy radovánky v Rudníku

Jak napovídá název, obec byla založena především na těžbě rudy. Stříbro, zlato, železo a měď začali těžit Češi společně s Němci již ve 13. století.

Sportovní tradice ve městečku není zas až tak velká, jako v Harrachově nebo Špindlerově Mlýně, nicméně radní v moderní době také posvětili výstavbu lyžařských tratí a letos se zde uskuteční 4. ročník lyžařských závodů Krakonošovy radovánky. Lyžaři v přilehlých obcích udržují celkově 51 kilometrů běžeckých tratí.

Ubytovat vás zde mohouce třech větších hotelech/penzionech a můžete si prohlédnout několik památek v různém stádiu zachovalosti (starý pivovar, kostel sv. Václava, kostel sv. Martina, sousoší Kalvárie aj.).

Lomnice nad Popelkou a slavné suchary

Město známé především svými proslavenými suchary může návštěvníkům poskytnout i příležitost ke sportu - místní lyžařská běžecká trať je dlouhá asi 20 kilometrů a lyžařský areál má volně přístupný vyhlídkový ochoz na skokanském můstku. Jsou zde zastoupeny i mnohé další sporty od plavání po climbing.

V červenci je Lomnice spojena s Krkonošským maratónem, závodem horských kol. Kultura je dosud silně udržována při životě a její památky, především z 18. a 19. století, čekají na vaši pozornost- hřbitovní kostel sv. Jana Křtitele nebo morový sloup zasvěcený Panně Marii se sice vztahují k bolestné části života, ale vyprávějí i o lidské naději a nutnosti smíření se s osudem.

 

Právě se děje

Další zprávy