Na Lipno si k lyžím zabalte i brusle

Radmila Nagovská
3. 1. 2012 10:52
V zimě se jihočeské "moře" promění v jedno velké kluziště
Foto: Aktuálně.cz

Lipno se stává v každém ročním období vyhledávaným cílem našich i zahraničních turistů. Zatímco v létě tu zaparkované plachetnice a romantický západ slunce připomínají pobyt u známých přímořských letovisek, v zimě si tu užijí nejen lyžaři i milovníci bílé stopy, ale i vyznavači bruslení.

Pokud teploty klesnou hluboko pod nulu a na hladině Lipenské přehrady se vytvoří dostatečná vrstva ledu, promění se jezero v jedno velké kluziště. Malí i velcí tu tak mohou zdolávat dráhu dlouhou až jedenáct kilometrů. A to už za výlet na jih Čech rozhodně stojí.

Jihočeská Šumava je ale proslulá i svým lyžařským areálem v Lipně - Kramolíně. Pro začínající i zkušené lyžaře je připraveno sedm sjezdovek. Některé z nich svým názvem napovídají, komu jsou především určeny. Tak například sjezdovka Dámská, nebo Pánská. Jsou tu ale i jiné, rovněž zajímavé. Dvě z nich jsou určeny těm, kteří mají s lyžováním výborné zkušenosti. Na ostatních mohou jezdit začátečníci, děti i dospělí. Dopravu na vrchol více než sedm kilometrů dlouhých sjezdovek zajišťují dva vleky. Ty jsou za hodinu schopny přepravit tisíc lidí. K dispozici turistům i lyžařům jsou také tři lanovky. Otevřeno tu mají denně od půl deváté do čtyř. A po dvouhodinové pauze se můžete těšit na večerní lyžování, které začíná každý den v šest večer a probíhá na jedné ze sjezdovek, která je osvětlená, až do devíti hodin. Zkrátka nepřijdou ani snowboardisté. Právě na Lipně se totiž nachází jeden z největších snowparků v České republice. A po okolí si mohou zajezdit také vyznavači bílé stopy. Běžecké trasy měří pětatřicet kilometrů a dovedou běžkaře po okolních krásách.

Pro ty, kteří před dopravou automobilem dávají přednost vlakům nebo autobusům je tu další dobrá zpráva. O víkendech a státních svátcích jezdí z Českobudějovicka a Českokrumlovska skibus. Ze stejných míst a také z Táborska je pak v zimním období vypravován skivlak Yetti. Další novinkou je skibus rozvážející lyžaře a turisty po Lipně a okolí. Například jedna z tras vede z lyžařského areálu na náměstí, kolem Doků a Riviéry až například k hotelu Lipno. Druhý spoj vás pro změnu zaveze na Modřín, nebo do Loděnice.

Foto: Aktuálně.cz

Lipenský areál však nabízí i možnosti jiného vyžití, než jen lyžařského. Můžete si zahrát bowling, zasportovat si ve sportovní hale, nebo se oddávat odpočinku ve wellness centru. A pro milovníky plavání a různých plaveckých atrakcí je k dispozici Aquaworld Lipno. Takže už víte, kam vyrazit na začátku nového roku? Na Lipně jsou připraveni pro všechny věkové kategorie, užijí si tu hlavně rodiny s malými dětmi.

 

Právě se děje

Další zprávy