New York a největší oslava Nového roku na světě

Red
16. 12. 2011 8:34
New York se již dlouhou dobu řadí mezi nejvyhledávanější světové destinace
Foto: Reuters

Není divu, že New York chce vidět tolik turistů. V tomto fantastickém městě, které vskutku nikdy nespí, si na své přijde úplně každý. Lidé sem cestují z celého světa za kulturou, uměním, sportem, ale také za nákupy nebo jen za jedinečnou atmosférou tohoto neobyčejného místa.

Výjimečnost New Yorku podtrhují i každoroční oslavy Nového roku. Rok co rok se na hlavním newyorském náměstí Times Square shromáždí tisíce lidí z celého světa, aby společně oslavili příchod Nového roku. Zdejší novoroční veselí má dlouhou tradici. Koná se pravidelně už od roku 1904. I letos vypuknout velkolepé oslavy na Times Square zhruba v 18 hodin.

Koncert v New Yorku - Lady Gaga
Koncert v New Yorku - Lady Gaga | Foto: Profimedia.cz

Pak již se budou na podiu v čele dlouhého náměstí střídat hvězdy světové popmusic a herci z okolních muzikálových divadel, aby publiku zkrátili čekání na poslední vteřiny starého roku. Vloni zde mezi jinými vystoupila zcela zdarma například Jennifer Lopez. Letos z hlavního pódia zazpívá „live" samotná Lady Gaga. Vyvrcholením večera je pochopitelně společné odpočítávání posledních minut starého roku a ohňostroj na uvítání roku nového. Letos tento slavnostní akt doprovodí slavný hit Johna Lennona Imagine. O tom, kdo píseň zazpívá, není zatím údajně rozhodnuto. Ovšem i po půlnoci zůstanou všichni tančit a veselit se v ulicích až do rána.

Povánoční výprodej startuje na Nový rok

Stejně vzrušující jako silvestrovská noc může být i následující den. Ve Spojených státech totiž začíná povánoční výprodej. Ceny zboží, zejména oděvů a módních doplňků tak padají na minimum. Jste-li v New Yorku, nakoupíte nejlépe v outletu Woodbury Common Premium Outlet, který leží severně od města, asi hodinu jízdy autem. Každou hodinu sem z Manhattanu směřují také autobusy, které vyjíždějí ze zdejšího hlavního autobusového nádraží - Port Authority Bus Terminal. Zpáteční jízdenka sice přijde na 60 dolarů, její součástí je však knížka s mnoha slevovými kupony. Koupě jízdenky se tak opravdu vyplatí.

Foto: Reuters

Ti, co dávají přednost sportu a pobytu na čerstvém vzduchu, mohou vyrazit na brusle. V New Yorku je několik úchvatných míst, která k tomu přímo vybízejí. Například slavné kluziště pod Rockefellerovým centrem přímo v srdci Manhattanu nebo ještě slavnější ledová plocha v nádherném prostředí Central Parku s výhledem na newyorské mrakodrapy. Leden je však v New Yorku nejchladnějším měsícem. Teploty padají hluboko pod bod mrazu a od oceánu nepříjemně fouká.

Jedinečná muzea a opera

Za zvážení určitě stojí návštěva některého ze slavných muzeí, například Guggenheimova muzea, známého nejen svou futuristickou budovou, ale zejména vzácnými sbírkami moderního umění. Večer k návštěvě vybízí například slavná Metropolitní opera, která se nachází poblíž Central Parku nebo některý ze slavných broadwayských muzikálů. Ty jsou poměrně drahé, nicméně, je možné na nich výrazně ušetřit. Každý den od 15 hodin se dostávají do výprodeje lístky na představení, které se konají tentýž večer. Stačí zamířit do stánku agentury TKTS, který je umístěn v horní části Times Square. Lístky jsou zde k dostání s poloviční slevou.

Do New Yorku se dostanete se společností British Airways, která na mezinárodní letiště J. F. Kennedy létá sedmkrát denně, na letiště Newark třikrát denně. Dvakrát denně vypravuje do New Yorku také business lety z londýnského letiště City. Dalších pět letů denně vypravují British Airways z Londýna ve spolupráci s American Airlines.

Foto: Wikimedia Commons/Brett Weinstein

Bez problémů si tedy vyberete let a čas, který vám nejvíce vyhovuje. Na lety do New Yorku nasazuje společnost British Airways pravidelně zcela nová letadla Boeing 777-300ER, která jsou vybavena novou kabinou ekononomické třídy World Traveller. Ta nabízí příjemný interiér v novém designu, pohodlnější sedačky s přípojkami do sítě, ale hlavně o 35 procent větší osobní monitor pro přehrávání ještě širší nabídky filmů a hudby. Nová kabina ekonomické třídy bude postupně instalována i do ostatních letadel dálkové flotily British Airways, a to v rámci programu ToFly.ToServe, který British Airways sputily letošní rok s cílem zdokonalit služby cestujícím.

 

Právě se děje

Další zprávy