Boston je perlou východního pobřeží USA

Red
6. 12. 2011 17:55
Na Boston, nejevropštější město z celých Spojených států, turisté při návštěvě USA často zapomínají a je to veliká škoda
Foto: profimedia.cz

Boston je jedno z nejkrásnějších míst amerického kontinentu vůbec. Leží kousek od New Yorku, což je jeho velká nevýhoda. Zůstává tak ve stínu svého většího a slavnějšího souseda.

Boston je přitom úplně jiný. Zdejší zástavba je řešena podle evropského urbanistického systému. Město bylo stavěno do kruhu, nikoliv do kolmých ulic, jak bývá v Americe zvykem, a je tak mnohem přívětivější k pěším turistům, protože i doprava v centru je značně omezena. Město tak přímo vybízí k dlouhým procházkám po zdejších parcích a starobylých ulicích.

Kdysi největší město Ameriky

Na cestě za svobodou Boston, kdysi největší město Ameriky, byl založen v roce 1630 jako brána Angličanů do jejich amerických kolonií. Právě zde začala válka amerických osad o nezávislost. Mnoho historických míst z té doby se v centru Bostonu dochovalo dodnes. Spojuje je tzv. Freedom Trail, pěší trasa, která vede přes všechny důležité pamětihodnosti města. Stačí, sledovat čáru z červených cihel v chodníku. Oficiálně začíná na Boston Common, což je rozlehlý park přímo v centu města, který funguje jako oáza zeleně a odpočinku. Právě zde si každý návštěvník nejlépe vychutná jedinečnou atmosféru Bostonu. V těsné blízkosti zahrad se nachází budova State House, kde sídlí vláda státu Massachusetts. Jejím poznávacím znamením je impozantní zlatá kopule. Odtud vede cesta dál směrem na sever kolem dvou starých hřbitovů, kde jsou pohřbeni slavní obyvatelé Bostonu, například Samuel Adams nebo John Hancock.

Foto: profimedia.cz

 

Jen malý kus od historického centra města se nachází Financial district s moderně zastavěnou částí. Zdejším mrakodrapům zdárně konkurují historické budovy, hrdě trůnící mezi bostonskými skleněnými obry. Zde se potkávají dvě města: starobylé a evropské s moderním a americkým. Spojení je to vskutku jedinečné. Budovy si nepřekážejí, naopak se neobyčejně doplňují. Tak působí například Quincy Market, což je staré tržiště, postavené v roce 1825 a v 70. letech minulého století citlivě rekonstruované do dnešní podoby. Stezka Freedom Trail končí za Charles River na kopci Bunker Hill. Zde se nad městem tyčí majestátní památník Bunker Hill Monument připomínající bitvu z roku 1775.

Za prohlídku zde stojí starobylá loď USS Constitution, kotvící ve zdejším přístavu. Jedná se o nejstarší vyzbrojenou válečnou loď na světě. Od ní se nabízí nádherný výhled na panorama města.

Romantika na molech a Cheers!

Historie však není ani zdaleka to jediné, co Boston nabízí. Hlavní pobřežní mola Long Wharf a Rowe´s Wharf jsou několikrát uměle prodloužená do moře a dnes přímo vybízejí k noční romantické procházce. Za vidění rozhodně stojí také luxusní čtvrť Back Bay. Půvabná residenční oblast postavená původně na mokřinách svou atmosférou a typickou viktoriánskou architekturou připomíná starou dobrou Anglii.

Další zastávkou by měla být romantická čtvrť Beacon Hill a zdejší pohádkové uličky lemované domky z červených cihel. Nachází se zde slavná hospoda z amerického sitcomu 80. let Cheers! (Na zdraví).

Na Harvard nejstaším metrem

Boston je známý také svými vzdělávacími institucemi. Ve městě se nachází čtrnáct univerzit, včetně slavného Harvardu. Ten lze najít na předměstí zvaném Cambridge. Do univerzitního areálu vede červená linka bostonské metra, nejstaršího v USA. Boston má rozhodně co nabídnout i fanouškům sportu. K vidění je zápas zdejších Red Sox na baseballovém stadionu Fenway Park či hokejových Boston Bruins v TD Bank Garden Arena. Za kulturou je možné zajít do Theatre District, který se rozprostírá hned vedle bostonského Chinatownu nebo do Muzea krásného umění (Museum of Fine Arts).

Foto: Reuters

 

Do Bostonu létá s jedním přestupem v Londýně letecká společnost British Airways, která společně se svým partnerem American Airlines vypravuje do hlavního města Massachusetts čtyři lety denně. Většina z nich je operována moderními dálkovými letadly Boeing B777. Vhledem k tomu, že v Bostonu se také skvěle nakupuje, vyplatí se zarezervovat si cestu ve vyšší ekonomické třídě World Traveller Plus. Cestujícím budou odbavena dvě velká zavazadla, každé o třiadvaceti kilogamech.

Na palubě letadla je čekají pohodnější, širší a lépe polohovatelné sedačky, bohatý systém zábavy s vlastní obrazovkou a řadou filmových, hudebních a televizních kanálů, či her. V moderní kabině World Traveller Plus je instalováno vždy maximálně pět řad sedaček. Cestující v této třídě tedy mají během letu daleko větší soukromí. Navíc, velmi sladkým a atraktivním zpestřením letu je catering. Speciálně vyškolený palubní personál servíruje na porcelánu menu nabízené v business třídě, včetně špičkových vín.

 

Právě se děje

Další zprávy