Husitský Tábor láká turisty i ke granátové skále

Radmila Nagovská
18. 11. 2011 15:19
Mají tu jednu z nejstarších botanických zahrad v republice, v blízkosti centra ční granátová skála. Vítejte v Táboře
Foto: Profimedia.cz

Kromě botanické zahrady a granátové skály je v Táboře dostatečné množství památek, které z města činí přitažlivý cíl výletů. A to ještě ty památky neustále přibývají - před pěti lety tam našli pod zemí dvě keramické nádoby plné stříbrných mincí.

Druhé největší město v Jihočeském kraji se vskutku může pyšnit zajímavou historií, a to zejména z období husitství. Jazykovědci se dodnes přou o to, jak vlastně název města vznikl. Jedni se přiklání k názvu biblické hory Thabor u Nazaretu, druzí mluví o táboře, za který je považováno vojenské obležení z 15. století. Ať už název pochází odkudkoliv, jisté je, že město se mohlo chlubit už od svých začátků jistými zvláštnostmi a raritami.

Hned při založení si jeho vůdcové řekli, že utvoří nové společenství. Trochu to připomínalo (ale opravdu jen velmi vzdáleně) křesťanský komunismus  - všichni lidé totiž veškerý svůj majetek házeli do velkých kádí přistavených na náměstí a z nich se pak přidělovalo podle potřeb. Takový způsob života ale neměl ve městě dlouhého trvání.

V centrální části Tábora, přesněji v parku pod Kotnovem, se nachází granátová skála. V rulové masivu se skutečně nachází tmavé granáty, některé z nich dokonce dosahují velikosti lískových oříšků. I když byla podstatná část skály odtěžena na stavbu domů či silnic, přesto skála dodnes zůstala zachována a stala se přírodní památkou.

Foto: Profimedia.cz

V Táboře je také druhá nejstarší botanická zahrada v Čechách. Její vznik se datuje do roku 1866. Už od začátku patřila pod správu tamější střední zemědělské školy. Tato škola měla dokonce v letech 1900 až 1908 status vysoké školy. V té době také zahrada zaznamenala největší rozkvět. Dodnes tu pěstují přes čtyři tisíce rostlin, nebo exotických stromů, jejichž semínka putují za hranice republiky.

Za prohlídku rozhodně stojí i nádrž Jordán. I ona se může pyšnit svým nej. Je totiž nejstarší nádrží nejen u nás, ale v celé střední Evropě. Nejprve sloužila k chovu ryb, pak se ale stala zásobárnou pitné vody pro zdejší obyvatele. Most přes nádrž je sestavený z šestadvaceti závěsných lan na vysokém pylonu, takže připomíná dvojici harf.

Z Tábora do nedaleké Bechyně mohou turisté cestovat mimo jiné i po první elektrické železniční trati v Čechách. Je dlouhá čtyřiadvacet kilometrů, pochází z roku 1903 a jejím stavitelem není nikdo jiný než slavný vynálezce žárovky František Křižík. Trať je dosud napájena ojedinělým systémem stejnosměrného napětí.

Před pěti lety otevřeli v Táboře novou expozici, která představuje Táborský poklad. Když totiž v roce 2001 začali dělníci s rekonstrukcí domu čp. 308, našli pod zemí dvě keramické nádoby ukrývající čtyři tisíce stříbrných mincí. Jde o nejvýznamnější mincovní nález z jagellonského období.

Kdo zavítá do Tábora, neměl by si nechat ujít návštěvu podzemí. Trasa dlouhá pět set metrů zahrnuje prohlídku sklepů pocházejících z 15. století a vznikla v roce 1947 propojením sklepů pod Žižkovým náměstím. A kdoví, jaké oklady ještě podzemí nevydalo.

 

Právě se děje

Další zprávy