Úlevu pro tělo i duši najdete na západě Čech

Ilona Víchová
29. 9. 2011 19:00
Léčivé prameny i blahodárné minerální vody tu lidem pomáhají už stovky let
Lázně III
Lázně III | Foto: Web Karlových Varů

Praha - Světoznámé lázně proslulé svými léčivými prameny a krásnými kolonádami přilákají každoročně do Karlovarského kraje na 700 tisíc návštěvníků.

Projděme si teď některá z tamějších lázeňských měst, jež se stala lákadlem turistů z celého světa.

Karlovy Vary - je libo Becherovku, Vřídlo, nebo filmový festival?

Nejslavnější lázeňské město České republiky se pyšní zejména muzeem Jana Bechera, autora receptu slavné Becherovky, Mlýnskou kolonádou nebo sklárnou Moser.

Pravděpodobně největší atrakcí je Vřídlo, tryskající až do výšky dvanácti metrů. Za minutu vychrlí z podzemí na dva tisíce litrů horké vody a na pět tisíc litrů oxidu uhličitého.

Kolonáda - Mariánské lázně
Kolonáda - Mariánské lázně | Foto: Simona Holecová

Lázeňská sanatoria jsou zásobována přímo z Gejzírní kolonády, kterou od 16. století kryjí barokní stavby. Město samotné bylo založeno ve 14. století Karlem IV. a v dnešní době slouží místní lázně zejména k léčbě zažívacích problémů.

Návštěvníci by si rozhodně neměli nechat ujít procházku historickým centrem, obklopeným architektonickými perlami. Za zkoušku však stojí i výlet mimo město - do lázeňských lesů. Tam můžete vystoupat například na vyhlídku Karla IV nebo navštívit solnou jeskyni zvanou Jelení skok.

Karlovy Vary patří bezesporu k těm rušnějším a cenově náročnějším lázeňským městům. Pokud by se návštěvníci chtěli dobře najíst, nebo si odnést nějaký ten suvenýr v podobě Becherovky, nebo místního skla, vyplatí se opustit prostory lázeňských kolonád a přesunout se o něco více z centra, kde jsou ceny již o něco příznivější.

Vřídlo
Vřídlo | Foto: Pavel Baroch

Za kulturou do Mariánských Lázní

Položené uprostřed Slavkovských lesů fungují tyto skvostné lázně od 19. století. Vyvěrá tu více jak stovka studených pramenů a léčí se zde především nemoci dýchacích cest, problémy s látkovou výměnou nebo nemoci močových cest.

Raritou Mariánských Lázní je zpívající fontána u hlavní kolonády. O své kouzlo se s okolostojícími lidmi dělí každou lichou hodinu - večer je navíc ještě doplněna o světelné efekty. Dalším zdejším unikátem je Západočeský symfonický orchestr Mariánské Lázně, jehož počátky spadají do dob vzniku samotného města a které jsou tak nejstarším symfonickým orchestrem v České republice.

Zdejší symfonici pravidelně, během letních měsíců, vystupují na místní kolonádě. Mezi navštěvovaná místa patří také památník skladatele Fryderyka Chopina nebo skvostný anglikánský kostel Christ Curch.

Milovníky golfu určitě potěší místní Golf klub Mariánské lázně, který se může pochlubit tím, že se stal dějištěm světové amatérské soutěže. Kromě toho získal právo užívat titulu "Královský golfový klub" - svojí návštěvou ho mimo jiné poctila Jeho královská výsost princ Edward, hrabě z Wessexu.

Mariánské Lázně
Mariánské Lázně | Foto: Simona Holecová

Lázně Kynžvart a jejich blahodárná slať

Lázně Kynžvart leží v trojúhelníku tvořeném Františkovými Lázněmi, Mariánskými Lázněmi a Karlovými Vary. Díky příznivému klimatu, pramenům a léčivé slati, se staly velmi vyhledávaným místem.

Jejich historie se začala psát okolo konce desátého století, ze kterého pochází první oficiální zmínka o tomto městě.

Tyto lázně nabízejí díky své menší rozloze i více soukromí. Mezi turistické zajímavosti patří zdejší Mariánský sloup. Najdete tu mimo jiné i geografický střed Evropy, bahenní sopku, rašeliniště Smraďoch, minerální prameny (nazvané Richard, Viktor a Helena) nebo přírodní památku Kynžvartský kámen.

V místních lázních se léčí prakticky jen děti, které trpí problémy horních cest dýchacích a kožními nemocemi. Čistý vzduch a podhorské klima působí blahodárně nejen na dýchací cesty, ale i na celkovou regeneraci. Tomu navíc pomáhá i pití zdejší kyselky z léčivého pramene Richard. Díky hlubokým okolním lesům jsou lázně očištěny od mnoha různých škodlivin.

 

Právě se děje

Další zprávy