Chorvatsko láká čistým mořem i přírodními památkami

Adam Pešek
30. 5. 2011 14:43
Chorvatsko není jen nejlevnější zahraniční dovolená, ale i krásná příroda.
Chorvatské město Dubrovník
Chorvatské město Dubrovník | Foto: Isifa/Thinkstock

Profil - S každoroční návštěvou kolem šesti set tisíc turistů z Česka je Chorvatsko bezkonkurenčně nejpopulárnější destinací tuzemských turistů. Kromě moře, početných oblázkových a písečných pláží však Chorvatsko láká i na krásnou přírodu či architektonické památky.

Atraktivní je v podstatě celé Jadranské pobřeží s řadou ostrovů - například Krk, největší z ostrovů, historický Rab, slunečný Hvar či Istrie se svými malebnými zátokami. Přímořským městům vévodí Rijeka a Zadar s řadou památek, Split se zbytky Diokleciánova paláce nebo Makarska proslulá svou promenádou a malými obchůdky.

Tradiční letoviska návštěvníky asi neohromí tolik jako přírodní dědictví Národního parku Plitvická jezera se soustavou 16 jezer propojených přibližně 90 vodopády.

Plitvická jezera
Plitvická jezera | Foto: Isifa/Thinkstock

Součástí parku o rozloze necelých třiceti tisíc hektarů jsou i okolní kopce s bukovými a smrkovými lesy nebo 20 jeskyň a zřídel. Plitvická jezera se sice nachází sto kilometrů od pobřeží, řada cestovních kanceláří k němu však pořádá zájezdy a návštěva unikátní přírodní památky zapsané i ve Světovém dědictví UNESCO dovolenou určitě obohatí. Za sezonní cenu 110 kun pro dospělého (cca 375 Kč) vám bude zpřístupněn celý rozlehlý areál.

Milovníky přírody by pak mohlo lákat i pohoří Biokovo s neobyčejně bohatou flórou v oblasti Makarské riviéry, horský masiv Medvenica s pozoruhodnými krasovými jeskyněmi, romantický kaňon řeky Zrmanji či delta řeky Neretvy. Oblibě se těší i souostroví Komati, skupina povětšinou neobydlených ostrovů, porostlých převážně keři a šalvěji, hraje zelenými, šedými i nachovými odstíny a bývá oblíbeným cílem jachtařů.

Foto: Isifa/Thinkstock

Vzhledem ke svým 1 244 ostrovům, z nichž pouze 50 je obydlených, se země pyšní přízviskem pravý ráj pro jachtaře. Cestovní kanceláře lidem nabízejí i možnost strávit dovolenou na palubě jachty a užívat si její svobody. S každým večerem v jiném letovisku se tak vaše rekreace stane mnohem rozmanitější.

Oproti Česku je v Chorvatsku o něco dráž, především v sezóně ceny šplhají nahoru. Jednoduchý oběd nebo večeře vyjde zhruba na 150 Kč, v lepších přímořských restauracích zákonitě zaplatíte podstatně víc.

Nabídka zájezdů je velmi rozsáhlá, cena se samozřejmě mění s vašimi požadavky na dopravu, ubytování a stravu, pokud však nejste příliš nároční, bez problémů se vejdete do pěti tisíc na osobu. Řada turistů si však raději než dovolenou naplánuje sama a do Chorvatska se vypraví autem. Pak hotely začínají na ceně kolem 400 Kč za noc, kempy jsou podstatně levnější, za osobu v přepočtu cca 50 až 150 Kč. Poplatky za automobil se velmi liší.

 

Právě se děje

Další zprávy