Nejtlustšími Evropankami jsou Češky

Blahoslav Hruška
20. 4. 2007 15:30
Žebříček obezity vedou Němci
Počet obézních lidí roste, varují vědci.
Počet obézních lidí roste, varují vědci. | Foto: Reuters

Česko si připsalo další nechvalné prvenství. Chorobnou tloušťkou u nás trpí vůbec nejvíce žen v Evropě.

Vyplývá to z nejnovější studie Mezinárodní asociace pro studium obezity (IASO). Detailní zpráva bude sice zveřejněna až v neděli, již teď ale odborníci bijí na poplach.

"Výskyt obezity je u nás opravdu jedním z vůbec nejvyšších. Jsou to varovná čísla," řekl Aktuálně.cz evropský předseda IASO a ředitel pražského Endokrinologického ústavu Vojtěch Hainer.

Více o obezitě

  • BMI padl. Teď ani nevíme, jak jsme otylí
  • Nedostatek spánku podporuje obezitu
  • Vědci: obezita poškozuje mozek
  • Obézní ženy umírají na rakovinu častěji

"Ne všechna data jsou ale úplně srovnatelná," dodal. Podle něj je šokující spíš dlouhodobé umístění Čechů, kteří na pomyslném žebříčku obézních národů pravidelně oscilují kolem třetího místa.

Mezi vůbec nejtlustší národ Evropy podle studie patří Němci. Deník Süddeutsche Zeitung, který měl možnost do zprávy IASO nahlédnout, přinesl znepokojivá čísla: plné tři čtvrtiny Němců mají nadváhu či přímo obezitu.

Důvody? Pivo a lenost

Podle expertů přitom není vůbec těžké určit, proč jsou Evropané tak obézní. Jedním z rozhodujících faktorů je nezdravý životní styl, tedy přejídání a nedostatek pohybu.

"Němci a Češi jsou největší pijáci piva. Zároveň vedou statistiky tloušťky," vysvětluje Franceso Branca, expert Světové zdravotnické organizace.

Milión obětí ročně

Tloušťka přitom zatěžuje nejen obyvatele, ale také státní kasy. Podle Brancy stojí nemoce způsobené otylostí ročně státní rozpočet zhruba tolik, co léčba onemocnění zaviněných kouřením.

Fast food je jednou z příčin tloustnutí populace.
Fast food je jednou z příčin tloustnutí populace. | Foto: Reuters

V sousedním Německu je to až 20 miliard eur ročně.

Obezita si vybírá ale mnohem smutnější daň. Ročně v Evropě zemře až milión lidí na následky nemocí spojených s obezitou. Mezi nejčastější patří cukrovka, nemoci srdce a cév a různé formy rakoviny.

 

Právě se děje

Další zprávy