Varování: Ledovce tají mnohem rychleji

Red Zah, BBC
30. 1. 2006 15:13
Londýn - Obsáhlá vědecká studie ukázala, že tání grónského ledovce zvedne v následujících stoletích hladinu světových moří o 7 metrů. Uvnitř ANKETA

Zpráva vypracovaná speciálně pro britskou vládu varuje, že rizika klimatických změn se neustále stupňují. Globální oteplování vede k tání grónského ledovce a dalšímu zvyšování hladiny světových moří.

Ta by mohla za dalších tisíc let stoupnout až o sedm metrů. Voda by zaplavila řadu zemí.

12 km za rok

Dva největší grónské ledovce tají alarmující rychlostí kvůli oteplujícímu se klimatu. Jeden z ledovců, Kangerdlugssuag, v současnosti ustupuje rychlostí 14 kilometrů za rok v porovnání s pěti kilometry v roce 2001. Druhý z nich, Helheim, se zmenšuje o 12 kilometrů ročně na rozdíl od šesti kilometrů při předcházejícím měření.

Odhaduje se, že hladina světových  moří se za poslední století vinou oteplování zvedla o 10 až 20 centimetrů. To stačí, aby některá místa byla během přílivu či bouří zaplavena. Tání grónských ledovců samo o sobě způsobuje plných 7 procent ročního zvýšení mořské hladiny.

Loňský rekord

Grónské ledovce představují celou desetinu světových zásob sladké vody. Pokud svět hodlá zamezit jejich dalšímu tání, musí dojít k dalšímu omezení vypouštění oxidu uhličitého do ovzduší. Politické důvody však tomuto kroku brání, protože by bylo nutné přistoupit na řadu ekonomických omezení.

Minulý rok byl současně nejteplejším rokem na severní polokouli a celkově druhým nejteplejším rokem od roku 1860, kdy se začaly o těchto hodnotách vést záznamy.#reklama

Podle britských expertů dosáhly letos svého maxima také teploty oceánů na severní polokouli.

 

Právě se děje

Další zprávy