Česko je v ekologii špička, říká studie

vid
24. 1. 2006 15:06
Davos – Česká republika je čtvrtá nejlepší na světě v řešení problémů životního prostředí. Uvádí to hodnocení prestižních amerických univerzit pro Světové ekonomické fórum.

Na špičce žebříčku 133 zemí se umístil Nový Zéland. Lepší než Česko je kromě něj už jen Švédsko a Finsko. Slovensko je ve stejném seznamu na 25. místě. Nejhůře dopadly málo rozvinuté země - poslední skončily Čad a Niger.

Hodnocení vyplývá z pilotního projektu Yaleovy a Kolumbijské univerzity, který porovnává, jak se jednotlivé státy dokáží vypořádat se šestnácti různými ekologickými problémy. Výsledkem je takzvaný index EPI (Environmental Performance Index).

Přečerpávací plynová stanice v Bogoričansku nedaleko ukrajinské západní hranice. Rusové obviňují Ukrajinu, že poté, co přišla o své dodávky, "krade" z plynovodu ruskou surovinu určenou pro Evropu.
Přečerpávací plynová stanice v Bogoričansku nedaleko ukrajinské západní hranice. Rusové obviňují Ukrajinu, že poté, co přišla o své dodávky, "krade" z plynovodu ruskou surovinu určenou pro Evropu. | Foto: Reuters

Světové ekonomické fórum, které se tento týden koná ve švýcarském Davosu, publikuje kromě EPI i další žebříčky, které berou v úvahu většinou ekonomická hlediska - například index globální konkurenceschopnosti.

"Všechny země na špičce žebříčku EPI - Nový Zéland, Švédsko, Finsko, Česká republika a Spojené království věnují významné zdroje a úsilí na ochranu životního prostředí. Výsledkem je dobrý stav prostředí ve všech hodnocených kategoriích," píšou vědci ve studii.

Slabé místo Česka: energetika

Vědci hodnotí země na základě šestnácti údajů: například dětské úmrtnosti, kvality ovzduší, vody, ochrany divoce žijících druhů, energetické účinnosti nebo emisí skleníkových plynů.

Nejlepší výsledky má Česká republika v dostupnosti pitné vody, zpracování odpadních vod nebo ochraně ekoregionů.

Zpráva ale odhaluje také nedostatky České republiky: zcela nedostatečný podíl obnovitelné energie, nízká energetická účinnost nebo velká koncentrace přízemního ozónu a prachových částic v ovzduší. Špatného výsledku dosahuje Česko podle studie také v ochraně volně žijících druhů živočichů. Přesto je Česká republika na samém vrcholu žebříčku.

Špatná zpráva: USA na 28. místě

Spojené státy americké skončily v hodnocení až na 28. místě. "Špatný výsledek USA především v oblastech energie a změny klimatu, není varováním jen pro samotné Američany, ale také pro celý svět," řekl britskému deníku Guardian děkan fakulty lesních a environmentálních studií Yaleovy univerzity Gus Speth.

Vědci z obou univerzit vypracovávají kromě EPI také index udržitelnosti životního prostředí (ESI). Na rozdíl od indexu EPI, je druhý ukazatel širší a popisuje spíše stav životního prostředí než to, jak se problémy v zemi řeší.

V tomto žebříčku je Česká republika ze 145 zemí až na 92. místě, těsně za Tureckem.

 

Právě se děje

Další zprávy