Slábne golfský proud, Evropa se ochladí

Red Zah, ČTK
1. 12. 2005 8:17
Londýn - Navzdory globálnímu oteplování Země čeká Evropu chladnější počasí. Na vině jsou slábnoucí mořské proudy.
Foto: Aktuálně.cz

Systém mořských proudů v Atlantickém oceánu, jejichž součástí je také Golfský proud oteplující podnebí severní Evropy, slábne. Pokud bude tento trend pokračovat, mohly by severoevropské teploty v příštích letech výrazně klesnout, a to i navzdory globálnímu oteplování Země.

Nejnovější vědeckou studii přináší dnešní vydání časopisu Nature.

Více o globálním oteplování  ČTĚTE ZDE

Odborníci již delší dobu varují, že systém atlantických proudů, které nesou při hladině teplou vodu na sever a studenou vodu odvádějí v hloubce zpátky k rovníku, by mohl v důsledku globálního oteplování zmizet.

Podle jejich teorie totiž stoupající teploty vzduchu způsobují tání ledovců, což snižuje koncentraci soli v mořské vodě a tím také hustotu vody oceánů. Rozředěná voda pak nemůže klesnout a vrátit se zpátky do teplých jižních krajin.

Měření intenzity atlantických proudů se provádí od roku 1957, přičemž poslední hodnoty z let 1998 a 2004 ukázaly zásadní změny, které svědčí o menším přílivu teplé vody Golfského proudu ke Grónsku a o menším odlivu studené vody zpátky do rovníkových oblastí. Podle oceánografa Harryho Brydena je to poprvé, co byly obavy vědců prokázány, není však jasné, zda jde o trvalý jev.

Článek o nárustu teplot a zmizení polárních ledů  NAJDETE ZDE

Podle studie by mohlo oslabení proudů v Atlantickém oceánu být v nadcházejícím půlstoletí až třicetiprocentní. Pokud by Golfský proud zmizel zcela, teplota v severní Evropě by mohla klesnout za 20 let až o šest stupňů Celsia.

 

Právě se děje

Další zprávy